След близо 16-годишен покой подводният вулкан Хоум Рийф в централната част на островите Тонга се „събуди“ и буквално излезе наяве.

На 10 септември 2022 г. в океана – на около 25 км югоизточно от о-в Лейт - започват да се изхвърлят лава и скални фрагменти, а над повърхността – пара и пепел.

Малко по малко и за броени дни тези останки образуват цял нов остров, покриващ близо 4000 кв. м площ и достигащ височина от 10 метра.

На 20 септември Геоложките служби на Тонга (TGS) обявиха, че островът се е издул шесткратно и се е разширил до 24 000 кв. м.

Малко вероятно е обаче той да достигне по-големи размери. По-скоро тази ефимерна и неназована структура ще потъне отново в Тихия океан още преди който и да е мореплавател да има възможност да стъпи върху нея.

За последен път Хоум Рийф ражда нов остров през 2006 г. Океанските вълни разрушават билото за около една година. Този път обаче билото е много по-ниско.

Кадри от невероятното събитие от 2006 г. можете да видите във видеото по-долу:

От 1852 г. насам Хоум Рийф създава острови общо пет пъти. Понякога те достигат височина между 50 и 70 метра. През 1984 г. островът дори формира и малка лагуна.

Подводният вулкан, отговорен за тези мимолетни структури, е разположен в регион от Тихия океан, известен като субдукционната зона Тонга-Кермадек – тя е дом на  едни от най-бързо сближаващите се тектонски плочи. Тук тихоокеанската тектонска плоча се промушва под други две плочи (Кермадек и Тонга) с около 24 см на година. Вследствие на това тя образува втората най-дълбока падина в света и една особено активна вулканична арка.

Всъщност това дълго протежение по океанското дъно, простиращо се от Тонга до Нова Зеландия, приютява най-големия брой подводни океани на Земята.

Сателитите успяват да направят страхотни снимки на новата формация. Тази по-долу например е от 14 септември. На нея виждаме не само една дълга димна следа, но и интензивното обезцветяване на водата наоколо.

Източник: Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/USGS

Снимка, направена 4 дни по-късно, показва последствията от вулканичното изригване.

Източник: USGS

От 25 септември насам не са забелязвани нито вулканична пепел, нито водни изпарения. Т.е. Хоум Рийф вероятно вече се е успокоил. Сега единственото нещо, което ни остава, е да се полюбуваме на временното му творение.

Източник: Science Alert