В бразилските тропически гори има повече златоглави лъвски тамарини от когато и да било, след като през 70-те години на миналия век започнаха усилия за спасяване на този вид маймуни, предаде Асошиейтед прес.

Някога популацията е била на ръба на изчезването, като е имало само около 200 от тези животни в дивата природа, а сега те вече са към 4800, става ясно от ново проучване, публикувано от бразилската асоциация "Златоглав лъвски тамарин". 

"Празнуваме, но винаги държим под око и други заплахи, защото животът не е лесен", казва президентът на организацията с нестопанска цел Луиш Пауло Ферас.

Златоглавите лъвски тамарини са малки маймуни с дълги опашки и меден цвят на козината, които живеят в семейни групи, водени от двойка. Обикновено всяка година раждат близнаци, за чието отглеждане помагат всички членове на фамилията, като осигурят храна и ги носят на гърба си, пише БТА. Маймуните, които обитават само бразилската Атлантическа гора, все още се смятат за застрашени, отбелязва Асошиейтед прес.

Проучването на популацията е проведено в продължение на около година. 

Изследователите посещават определени места и проверяват дали маймуните реагират на записи на дългия зов на тамарините, който на практика означава "Аз съм тук. Ти там ли си?", казва Джеймс Диц, биолог и ръководител на базираната в САЩ организация с нестопанска цел "Да спасим златоглавия лъвски тамарин".

Новите данни за вида са много важни, тъй като тези маймуни са преминали през рязък спад на популацията заради епидемия от жълта треска. През 2019 г. броят им е 2500, което е по-малко от 3700 екземпляра, установени при проучване през 2014 г.

Изследователите се намесват, като ваксинират повече от 370 маймуни срещу жълта треска. Те използват дози, адаптирани от формулата за хора - нов подход за опазване на вида.

Учените "не могат да посочат една точна причина за възстановяването", но смятат, че може да има няколко фактора, казва биологът Карлос Руис-Миранда, който е консултант за новото  изследване.

Епидемията от жълта треска намалява, вероятно заради комбинацията от естествения цикъл на вируса и кампанията за ваксинация.

Възможно е животните да се възползват и от увеличаването на горските местообитания, казва Диц. В периода между 2014 г. и 2022 г. площта на свързаните горски местообитания се е увеличило с 16 процента, най-вече благодарение на дърветата, израснали върху преобразуваните пасища за добитък, каза той.

В момента около три дузини фермери и животновъди в района на Атлантическата гора участват в такива програми за залесяване.

"Толкова съм щастлив, когато виждам тамарините да си играят на свобода в моята ферма. Те не живеят само в защитените зони", казва Айртон Виоленто, фермер и предприемач в малкия град Силва Жардим. В семейната му ферма са засадени местни овощни дървета. Освен това той управлява и разсадник. 

"Напоследък всяка година виждам повече семейства тамарини и по-често", казва той.

Луиш Пауло Ферас от асоциацията "Златоглав лъвски тамарин" обяснява, че въпреки добрите новини,  все още е загрижен за възобновения риск от трафик на животните с цел незаконна търговия. Проблемът е широко разпространен през 60-те години на миналия век, но през последните десетилетия почти е изчезнал благодарение на законодателните мерки. 

През юли организация, бореща се срещу бракониерството, съобщи, че властите в Суринам са конфискували седем златоглави лъвски тамарина и 29 екземпляра от застрашения вид папагал Ара Леара (Anodorhynchus leari). Смята се, че са били незаконно изнесени от Бразилия, за да бъдат продадени в Европа.

"Видяхме устойчивостта на видовете, но също така знаем, че те все още са уязвими", допълва Ферас, цитиран от Асошиеейтед прес.