Тиранозавър рекс често е наричан Кралят на динозаврите. Ново изследване показва, че милиони години по-рано на територията на Айова, САЩ, е бродил не по-малко страховит звяр, наподобяващ голям саламандър, пише "Дейли мейл".

Палеонтолози от музея "Фийлд" в Чикаго описват древното създание Whatcheeria, което е живяло преди 340 милиона години, наричайки го "Тиранозавър рекс на своето време". 

"Древният хищник е изглеждал като голям саламандър с тясна глава, мощни челюсти и зъби като бръсначи, който се е хранил с каквото си пожелае", казва съавторът на изследването Бен Оту.

Въпреки че на дължина не е надхвърляло два метра, хищното създание е бил необичайно голямо за времето си. Анализирайки останки от Whatcheeria, учените са стигнали до заключението, че представителите на древния вид са преживели период на необичайно бърз растеж.

Съвременните влечуги, които са негови далечни роднини, растат бавно, но непрекъснато през целия си живот. За разлика от тях наподобяващият саламандър хищник се е развивал бързо на млади години, а достигайки зрялост, размерът му е оставал относително стабилен. 

Според изследователите тази особеност е позволила на хищника да заеме най-високото място в хранителната верига, тъй като бързият растеж и внушителните му размери са му дали конкурентно предимство, пише БТА. Проучването разкрива също, че древното хищно създание е прекарвало по-голямата част от времето си под вода, подобно на крокодилите и алигаторите. То е дебнело плячката си от засада и е атакувало внезапно, когато тя се е приближавала до водата.

Whatcheeria е част от род, който в крайна сметка еволюира в съвременните тетраподи (четирикраки). Между него и съвременните видове могат да се открият редица прилики. Някои особености на древния хищник обаче го отличават от по-късните обитатели на Земята.

Според учените това показва, че еволюцията не е линеен процес. Природата непрекъснато експериментира, изпробвайки "различни начини на живот и комбинации от функции". Вкаменелостите също така показват, че още в най-ранните етапи животът на Земята е бил много разнообразен.