Геолози се натъкнаха на скали от Северноатлантическия кратон - древна част от земната континентална кора, съобщи Физ.орг. Те най-вероятно са се отчупили от изгубения континент преди около 150 млн. години.

Невероятната и напълно случайна находка е направена на о-в Бофин в Северна Канада, докато екип от учените са преглеждали проби от кимберлит, взети от провинция Чидляк Кимберлит. Кимберлитът е скала, образувала се преди милиони години на хиляди километри дълбочина. Понякога тя се избутва до повърхността вследствие на геоложките сили.

„За изследователите кимберлитите са подземни ракети, които прибират пътници на път към повърхността“, каза геологът от Университета на Британска Колумбия Мая Копилова. „Пътниците са твърди парчета от скални стени, които носят множество подробности за условия, далеч под повърхността на нашата планета във времето“, допълва експертът.

Копилова и нейните колеги казват, че пробата е имала минерална нишка, която съвпада с други части от Северноатлантическия кратон. „Намирането на тези „изгубени“ парчета е като намирането на липсващо парче от пъзела“, допълва ученият.

Предишните реконструкции на земните плочи се основаваха на плитки скални образци, образувани на дълбочина от един до 10 км.