Около 500 гринди са загинали в отдалечения архипелаг Чатъм, Нова Зеландия, съобщи правителството, което не успя да организира операция за спасяването им. Причината е отдалечеността на тези острови, чиито води гъмжат от акули, предаде Франс прес.

Две "големи стада" китоподобни са били изхвърлени на брега, а оцелелите са били евтаназирани, съобщиха от  министерството на околната среда.

Около 250 заседнали гринди бяха намерени в петък на остров Чатъм, който е най-големият от архипелага, и около 240 на остров Пит три дни по-късно, според същия източник.

Заради близо 800-те километра, които делят архипелага от Нова Зеландия, спасителната операция се е оказала невъзможна, потвърдиха властите. 

"Заради страх от нападение на акули над хора и китоподобни, оцелелите гринди бяха евтаназирани от нашия екип, за да им бъдат спестени по-нататъшни страдания", каза Дейв Лундквист, технически съветник на правителството по морските въпроси. "Подобно решение никога не се взема лесно, но в случаи като този е най-щадящият вариант", добави той. 

Труповете ще бъдат оставени на място, пише БТА. Подобни засядания на брега не са необичайни за архипелага Чатъм, като най-масовото от тях датира от 1918 г. Тогава гибелта си намират хиляда гринди.

Преди малко повече от две седмици приблизително 200 гринди загинаха на плаж в Тасмания, Австралия. Във водата бяха върнати 44 бозайника.

Гриндите са известни с масовите си засядания на брега по причини, които не са напълно изяснени. 

Възможно е животните, чиято дължина достига до шест метра, да са се отклонили, следвайки болен член на стадото. Лошите метеорологични условия или присъствието на хищници също могат да ги принудят да променят маршрута си.

Около 300 гринди загиват всяка година в Нова Зеландия, според официални данни.

Не е необичайно едно-единствено засядане на брега да включва групи от 20 до 50 или дори стотици китоподобни.