Нова Зеландия обяви, че възнамерява да направи закупуването на тютюневи продукти от следващото поколение възрастни невъзможно от законова гледна точка. Това е част от инициативата ѝ да се превърне в страна без цигарен дим до 2025 г. Очаква се забраната да бъде приета през идната година. Вследствие на това хората, родени през 2008 г., никога няма да могат да си купят законно цигари в страната.

„Пушенето продължава да е водеща причина за предотвратимите смъртни случаи в Нова Зеландия, то предизвиква рак у всеки четвърти човек – заяви министърът на здравеопазването д-р Айеша Веръл, която обяви новата мярка. - Искаме да гарантираме, че младите хора никога няма да започнат да пушат, ето защо ще забраним със закон продаването или предоставянето на тютюневи продукти на бъдещите младежи. Когато той влезе в сила, хората на 14-годишна възраст никога няма да могат а си купят законно тютюн.“

В допълнение към периодичното повишаване на допустимата законова възраст за пушене, новото законодателство ще ограничи драстично и количеството никотин, което могат да съдържат цигарите, като същевременно ще намали броя на търговските обекти, на които е разрешено да продават тютюневи изделия. В момента около 8000 магазина в Нова Зеландия имат лиценз за продажба на цигари, но се очаква тази цифра да падне до под 500 до момента, в който новият закон влезе в пълна сила.

Докато някои критици твърдят, че този ход може да предизвика увеличаване на употребата на вейпинг продукти (които не са засегнати от новия закон) или да доведе до черен пазар на цигари, експертите по обществено здравеопазване до голяма степен приветстваха предложението.

Tака например проф. Джанет Хук от университета в Отаго в Уелингтън обясни в имейл, изпратен до IFLScience, че „Световната здравна организация е изчислила, че тютюнопушенето ще причини милиард смъртни случаи през този век. Планът на Нова Зеландия ще има глобални последици, които променят тази траектория и ще направят прекратяването на пандемията от тютюнопушенето реалистична перспектива."

Източник: IFLScience