Учени откриха нов вид летящ динозавър на о-в Скай, предаде ДПА.

Крилатото влечуго, наречено Ceoptera evansae е живяло преди 168-166 милиона години през средния юрски период. Според учените новият вид принадлежи към група на птерозаври, известни като  Darwinoptera, чиито вкаменелости са открити и в Китай.

Първата част на името Ceoptera evansae произлиза от шотландската дума "cheo", която означава мъгла и латинската дума "ptera", която означава крило. Втората част, evansae, е в чест на британския палеонтолог професор Сюзън Евънс, която се занимава отдавна с научна работа на острова. 

Палеонтолозите забелязват фосилните останки през 2006 г. по време на експедиция в Елгол, на югозападното крайбрежие на острова. Оттогава екипът прекарва години в подготовка на образеца и сканиране на костите, някои от които остават напълно вкопани в скалата, пише БТА. Въпреки че скелетът е непълен - от него са останали само части от раменете, крилата, краката и гръбначния стълб, изследователите твърдят, че той дава ключова представа за еволюционната история и разнообразието на птерозаврите.

"Ceoptera помага да се определи времето на няколко основни събития в еволюцията на летящите влечуги. Появата му в юрския период във Великобритания е изненадваща, тъй като повечето му близки роднини са от Китай. Това показва, че напредналата група летящи влечуги, към която принадлежи, се е появила по-рано, отколкото предполагахме, и бързо се е разпространила по света", каза професор Пол Барет, изследовател в Природонаучния музей в Лондон.

Изследователите твърдят, че вкаменелостите на птерозаври от юрския период са редки и с непълни скелети, което затруднява опитите да се разбере повече за това как са еволюирали тези същества. 

"Периодът, от който е Ceoptera, е един от най-важните в еволюцията на птерозаврите, но също така е и този, от който разполагаме с  най-малко екземпляри, което показва неговата значимост. Доближаваме се с още една стъпка до разбирането на това къде и кога са еволюирали  птерозаврите", каза д-р Лиз Мартин-Силвърстоун, палеобиолог от Бристолския университет.