На 7 май небето над китайския пристанищен град Чжоушан се обагри в кървавочервено и уплаши някои от неговите жители, предава Science Times.

Кадри от гледката, продължила няколко часа и достойна за апокалиптичен филм, могат да бъдат видени във видео, публикувано в Twitter.

На какво точно се дължи специфичният цвят?

Говорител на Метеорологичната агенция на Чжоушан заяви, че денят е бил изключително мъглив, а облаците са се образували на малка надморска височина. Той допълва, че подобно явление е следствие от пречупването на светлината.

Феномен, подобен на мираж

Според държавната телевизия CCTV местна рибарска компания признава, че една от нейните лодки е причинила феномена. Когато уловят сайра, те подават червен сигнал. Червената светлина се пречупва от водата и се прожектира към небето. Това от своя страна създава феномен, подобен на мираж, и се наблюдава често около крайбрежните райони.

Същевременно Метеорологичната агенция на Чжоушан обявява жълт код за ниска видимост от началото на феномена в събота вечерта до сутрешните неделни часове, когато небето възвръща нормалния си цвят.

Какво представлява пречупването на светлината?

Пречупване или рефракция е промяна в посоката на една вълна вследствие промяна на нейната скорост. Явлението се наблюдава най-често при преминаване от една среда в друга и съществува при всички видове вълни. Пример за това е преминаването на звукова вълна от една среда в друга или когато водните вълни преминават на различна дълбочина.

Пречупването на светлината е частен случай на пречупване. Тъй като при преминаването си през границата въздух – стъкло се наблюдава пречупване на светлината, ефектът е бил използван за създаване на оптичните лещи и лежи в основата на действие на всички оптични уреди. Той обяснява и редица светлинни явления като небесната дъга, миражите, разлагането на бялата светлина на цветове при преминаването ѝ през призма и др.