"Седни!", "Дай лапа!" – обикновено кучетата реагират на команди, което е много важно, най-вече при пресичане на улица. Понякога обаче на четириногото му писва да изпълнява или пък в момента иска нещо съвсем различно. Кучетата си имат собствена воля и това е добре, защото калява характера им. Ето кои породи са особено независими и своенравни:

Ши тцу. Малкото куче-лъв е стара порода от Тибет. То е мило и чаровно и спада към така наречените кучета играчки. Мъникът, чиито стопани често сплитат на плитка дългата пухкава козина на главата му, много обича да го галят. Понякога обаче проявява вироглавия си характер и иска да го оставят на спокойствие.

Пекинез. Той също спада към т.нар. „лъвски кучета“ и е едно от най-старите кучета придружители на света. Има независим дух и обсебващ характер и не признава друг освен собственика си. Заради големината и гальовния си нрав пекинезът е предпочитан от по-възрастни и самотни хора. Но и той понякога има нужда да го оставят намира.

Бигъл. Това определено е една от най-интелигентните, но и капризни породи кучета. Не обича да бъде сам, поради което не бива да го оставяте дълго без надзор. В противен случай рискувате да започне да лае, да вие и да дъвче мебели. На това дейно и пъргаво куче му се струва прекалено глупаво да изпълнява прости команди, поради което не е подходящо за начинаещи кучкари.

Борзая. Хрътката е едно от най-бързите сухоземни животни и се използва още от XIV век  за преследване на дивеч. Това куче също е доста своеволно – не обича да се подчинява и често прави каквото му хрумне.

Басет. Това дългоухо куче е потомък на прастара френска порода. Тъй като басетът е много издръжлив и има изключително обоняние, се използва за следотърсач. Когато това куче е „на работа“, нищо не е в състояние да го разсее. Също като бигъла и басетът не е подходящ за начинаещи кучкари.

Акита. Подобно на всички японски кучета и акита носи името на мястото, откъдето произхожда – в случая префектура Акита. По-рано тези яки и набити кучета са се обучавали за ловци на мечки и пазачи, поради което са развили голяма самостоятелност. Възпитанието на това куче трябва да е особено строго. 

Аляски маламут. Като впрегатно куче аляският маламут е извънредно трудолюбив, товароспособен и независим – истинско работно животно, което става както за впряг, така и за самостоятелна работа. Това красиво и умно куче е известно с опърничавия си нрав. Ако не е натоварено със задача или не изпълнява указание, прави каквото си иска.

Пудел. Къде ми е кучето? Ако имате пудел, не изпадайте в паника, когато се отскубне от каишката или го пуснете да тича на воля. Този симпатичен къдравелко няма да се загуби, защото може да намира сам пътя към дома.

Немска овчарка. Догът често се обучава за полицейско куче и се използва за намиране на наркотици или изгубени хора. Затова е свикнал да действа самостоятелно. Това високоинтелигентно куче е усърдно и издръжливо.