Сибирският (Амурски) тигър, известен още като усурийски, амурски или манджурски, е най-едрият сред подвидовете на тигъра и същевременно най-големият представител на семейство коткови. Разпространен е на територията на Русия – Далечния изток в Амурска област, както и в източните части на Китай.

Ако го сравним с домашните котки обаче, е истински гигант. Той тежи между 100 и 450 кг, а дължината на тялото му достига впечатляващите 3 метра, като само опашката му е дълга над един метър.  В диво състояние обаче възрастният мъжки достига дължина над 4,5 м!

Едната му лапа е по-голяма от двете ръце на възрастен мъж.

Вероятно се досещате, че такова голямо животно се нуждае от солидно количество храна. Сибирският тигър поглъща дневно около 10 кг и повече месо – за предпочитане от глиган или елен. Но това е минимумът, от който се нуждае. Количеството месо, което може да погълне за един ден, достига 50 кг!

Освен това е единственият тигър, живеещ при снежни условия. Благодарение на дебелата си козина и солидния мастен слой под нея, сибирският тигър е в състояние да оцелее при температури около 40 градуса под нулата.

Пъргавината и мощните лапи помагат на озверелия от глад 300-килограмов сибирски тигър да убие и изяде 450-килограмова кафява мечка, но тигрите по-рядко влизат в схватки с други едри хищници. Предпочитанията в менюто им са елени, диви кози, диви прасета, лосове.