Паякът птицеяд е вид тарантула, която обитава тропическите гори на Коста Рика и Гватемала. Не им завиждаме на хората с арахнофобия, които биха имали нещастието да се натъкнат на това впечатляващо създание на природата.

Размерите му (тялото и краката заедно) достигат до цели 30 см, което го превръща в най-големия паяк в света. На всичкото отгоре паякът птицеяд няма 6 крака, както насекомите, а цели 8, което го отнася към рода на паякообразните.

На дължина тялото му е около 10-11 см, гъсто окосмено, окраската е кафяво-черна. Тъй като твърдата и неподвижна хитинова обвивка (*хитин: второто по разпространение в природата полимерно вещество след целулозата. Той е въглехидрат, съдържащ се във външния скелет (кутикула) на раци, насекоми, както и в някои видове гъби, водорасли, дрожди и др., където изпълнява структурно-опорни функции) не може да расте и да се разтяга, птицеядите (както и всички останали паяци) трябва редовно да сменят кожата си. При този процес се обновяват и други части на тялото като очите, космите и белите дробове, които са цели 4!

В случай на опасност този вид паяци издават звуци, които наподобяват съскане на змия.

Ухапването от този вид може да бъде ужасно болезнено, но добрата новина е, че от гледна точка на отрова не надвишава тази на ужилване от оса.

Gallery

Снимка: Audrey Snider-Bell / Shutterstock

Gallery

Снимка: Martin Pelanek / Shutterstock