Знаете ли, че Средно-атлантическият подводен хребет е най-дългата планинска верига на Земята? Неговата дължина е над 50 000 километра, което означава, че заема площта от Арктическия океан през Атлантическия, преминавайки покрай Африка, Азия и Австралия, и достига до източния бряг на северна Америка. 90% от хребета се намира под вода.

Ето още няколко интересни факта за световните океани.

Тихият океан покрива около 30 процента от повърхността на планетата, Атлантическият - 21 процента, а Индийският - 14 процента.

Атлантическият океан расте. Благодарение на вулканичната активност на Средно-атлантическия подводен хребет, която създава нов морски етаж, Атлантическият океан расте с 5 сантиметра на година.

Средната дълбочина на океаните е около 4 километра.

Изучили сме единствено 5% от океаните. Въпреки че знаем, че 94% от живота на Земята е в океаните, ние не знаем почти нищо за тях. Имаме по-подробни карти на Марс, отколкото на океаните ни.

Ако всичката вода от океаните бъде разпределена поравно между хората, на всеки 30 души ще се пада по една кубична миля (4.16818183 х 10 на дванадесета степен литра).

Съществува "пътека" от боклуци в океана. През 1997 е открита "пътека"от отпадъци в Тихия океан. Гъстата "супа", съдържаща невероятно количество пластмаса е основната заплаха за морския живот.

Океаните покриват 71 процента от земната повърхност.

Можете да видите Големия бариерен риф от Космоса. Той се намира се на брега на Австралия и е най-голямата жива структура в света. Оказва се, че може да бъде видян от Космоса. С дължина от 2300 километра, той е дом повече от 2000 вида риби, 4000 вида мекотели и 400 вида корали.

В Тихия океан има около 25 000 острова.