Климатичните промени представляват сериозен риск за стабилността на финансовата система. Това заяви пред Си Ен Ен директорът на отдела за парични и капиталови пазари на Международния валутен фонд Тобиас Адриан.

По думите му екологичните проблеми може да разпалят нова финансова криза.

„Кризата с климата се развива сравнително бавно, но тя има потенциала да бъде катастрофална. Климатичната криза е екзистенциална криза“, коментира Адриан по време на виртуалната конференция Green Swan, фокусирана върху това как финансовата индустрия може да предприеме действия срещу климатичните рискове.

Адриан, който е бивш служител нюйоркския клон на Федералния резерв, даде за пример икономиките на Бахамите и Филипините, които през последните години понесоха тежки щети заради урагани и тайфуни.

„Има много страни, където ясно може да видите, че климатичната криза е катастрофална за финансовата система. Дори и да не вярвате, че тя е основаната причина, рисковете са ясни“, казва той.

Неговият коментар напомня за предупреждението, отправено миналия септември във федерален доклад, в който се посочва, че „изменението на климата представлява основен риск за стабилността на американската финансова система и за способността й да поддържа икономиката на САЩ“.

Докладът, публикуван от подкомисията по климата на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC), призова регулаторите да предприемат „по-спешни и решителни“ мерки за адресиране на икономическите щети от климатичните промени.

Източник: Мениджър Нюз