Морските дракони са смятани за едни от най-необичайните същества на планетата. Те приличат на носещи се по водата листа морска трева, нямат зъби и ребра, а гръбнакът им е силно извит. Учени от САЩ са открили причината за особеностите на морския дракон, като са разшифровали генома му, пише сп. "Протоколи на Американската академия на науките" (PNAS), цитирано от БТА. Авторите на настоящото изследване от университета на Орегон са установили, че при тези причудливи създания липсва една от ключовите за бозайниците група гени.

"Проучването повдига завесата над еволюцията на специфични черти на морските дракони и като цяло разкрива интригуващи еволюционни аспекти на това необичайно семейство гръбначни животни - Syngnathidae", пишат изследователите.

Морските кончета и морските таралежи също принадлежат към въпросното семейство. Те са известни с това, че при тях се развива мъжка бременност.

"Тази група просто е удивителна по няколко различни причини. Морските дракони обаче изглеждат странно дори в група от и без това чудати създания", казва Клейтън Смол от изследователския екип.

Учените са анализирали и сравнили геномите на два вида морски дракони - листовиден и обикновен, които обитават хладните води край южните брегове на Австралия.

Резултатите показват, че в сравнение с техните родственици генетичният им код съдържа "изненадващо голям" брой повтарящи се ДНК последователности, известни също като "скачащи гени" или транспозони. Те се движат бързо по генома и могат да предизвикат скоростни генетични промени. Учените подчертават, че еволюцията на морските дракони наистина е била бърза от геологична гледна точка - те са придобили необичайни черти през последните 50 милиона години, откакто са се обособили като отделна група.

Освен това при морските дракони липсват гените, които контролират формирането на лицевите структури, зъбите, крайниците и дори части от централната нервна система. Декоративните придатъци на морските дракони, които им позволяват да имитират околната среда, вероятно произлизат от бодли.

Учените не са в състояние да обяснят защо еволюцията на морските дракони е поела по този специфичен път. Следващата им цел е да направят допълнителни изследвания в тази област. 

Изследването е публикувано в PNAS.