Когато става дума за оцеляване без храна и дълголетие, малцина могат да бият африканския кърлеж Argas brumpti, сочи ново изследване.

Ентомологът Джулиън Шепърд от Университета Бингхамтън в Ню Йорк наблюдава тези насекоми в лабораторни условия в продължение на 45 години и установява, че някои от тях достигат до 27-годишна възраст (доста над средната продължителност на живот, типична за кърлежите – 2-3 години).

Нещо повече, други оцеляват цели 8 години без храна, което е доста впечатляващо дори за животно, което е еволюирало по такъв начин, че да живее с минимални количества хранителни вещества.

Нещо повече, женските кърлежи снасят яйца 4 години след смъртта на последния мъжки кърлеж в групата. Това най-вероятно се дължи на факта, че женската може да съхранява сперматозоиди за по-дълги периоди от нормалното.

Самите кърлежи са подарени на Шепърд през 1976 г. Той ги поставя под наблюдение в своята лаборатория при стабилни условия (21 градуса по Целзий и 81 процента относителна влажност). Поколението на тази оригинална група е все още живо и продължава да се възпроизвежда.

Когато източниците на храна (зайци, мишки и кръв от плъхове) се изчерпват през 1984 г., настъпва и период на гладуване. Първоначалният мъжки кърлеж загива цели 4 години по-късно.

„Винаги съм се впечатлявал от адаптацията на организмите към тяхната среда – казва Шепърд. – В този случай става дума за суха среда с на практика нулев достъп до вода за дълги периоди от време и начин на живот, характеризиращ се с дълги периоди без храна“.

A. brumpti са сравнително големи кърлежи – те достигат до 20 мм дължина добиват храната си предимно от животни. Въпреки че хапят и хора, те не причиняват каквито и да било известни заболявания. За разлика от повечето си събратя имат мек и кожена обвивка.

Изследването е публикувано в Journal of Medical Entomology.

Източник: Science Alert