Вали, топло е. През май  месец  заедно с раззеленилите се храсти и дървета, идват и кърлежите. Няма изненада. За разлика от Covid-19, с който светът се запозна за първи път  едва наскоро,  те всяка година атакуват още от началота на пролетта.  
Защото първият топъл месец  ни приканва към пикници, плетене на венци сред тучни поляни, люлеене в хамаци под дърветата и още много чудни изживявания сред зеленината. И, втурнали се напред към природата, е много възможно да се сдобием и с кърлеж. Този миниатюрен паразит се храни  с кръвта на бозайници, а топлината им го привлича. Колкото е малък, толкова е опасен, защото пренася болестотворни организми и може да причини големи поразии на здравето.

Как да се защитавате

Важно е да бъдете внимателни, защото, ако не забележите кърлежа навреме, може да се напие с кръв, да снесе яйцата си в кожата и да изпадне – така дори няма да разберете, че сте в риск.

- Избягвайте високи треви и влажни местности,

- Обличайте се с дълги панталони и блузи с дълги ръкави, покривайте главата и обувайте високи обувки. Нека дрехите ви са в светли цветове, за да видите кърлежа, ако евентуално попадне върху или между тях,

- Нанасяйте репеленти, разрешени за деца, но върху дрехите и количката, а не върху кожата. Те обаче само отблъскват кърлежите, а не ги убиват, тоест, наличието на репелент не е достатъчно, трябва да оглеждате внимателно детето,

- Не носете вкъщи букети с пролетни цветя, не ходете във високите треви, избирайте утъпкани пътища,