Май - месец на буйнали храсти и цъфнали дървета, на празници и пролетни възходи… Май, уви, е и месецът на кърлежите – питайте когото искате от която и да е клиника по инфекциозни болести.

Защото първият топъл и раззеленил се месец приканва към пикници, плетене на венци сред тучни поляни, люлеене в хамаци под дърветата и още много чудни изживявания сред зеленината. И, втурнали се напред към природата, е много възможно да ви се лепне кърлеж.

Това е миниатюрно паякообразно създанийце, познато в медицината и като ектадартизиопаразит, който се храни с кръвта на бозайници – топлината им го привлича. Колкото е малък, толкова е опасен, защото пренася болестотворни организми и може да причини големи поразии на здравето.

Как да се защитавате

Важно е да бъдете внимателни, защото, ако не забележите кърлежа навреме, може да се напие с кръв, да снесе яйцата си в кожата и да изпадне – така дори няма да разберете, че сте в риск.

- Избягвайте високи треви и влажни местности,

- Обличайте се с дълги панталони и блузи с дълги ръкави, покривайте главата и обувайте високи обувки. Нека дрехите ви са в светли цветове, за да видите кърлежа, ако евентуално попадне върху или между тях,

- Нанасяйте репеленти, разрешени за деца, но върху дрехите и количката, а не върху кожата. Те обаче само отблъскват кърлежите, а не ги убиват, тоест, наличието на репелент не е достатъчно, трябва да оглеждате внимателно детето,

- Не носете вкъщи букети с пролетни цветя, не ходете във високите треви, избирайте утъпкани пътища,

- Ако имате двор, редовно подстригвайте тревата и обработвайте зелените площи против кърлежи,

- След разходка в парка или в гората внимателно огледайте детето и себе си. Съблечете детето, сложете го да легне на светло чаршафче и внимателно разгледайте от глава до пети, като отделите особено внимание на сгъвките – подмишници, слабини, коремче, зад ушите, косата.

- Изтръскайте дрехите, с които сте били навън и ги изперете.

Ако все пак кърлежът се е впил в кожата – какво да правите? Вижте продължението на страниците на Новите родители.