Китайска биотехнологична компания клонира полярен вълк за първи път и вдъхна нова надежда за оцеляването на този застрашен вид.

Женският полярен вълк, кръстен Мая, се ражда на 10 юни. Миналата седмица Sinogene Technologies показа видео на младото животинче, което изглежда здраво и щастливо.

Мая е създадена посредством ДНК, взета от кожна проба на полярен вълк от „Харбин Полърленд“ – противоречив увеселителен парк, в който, освен всичко останало, живеят и бели мечки. Впоследствие генетичният материал е вкаран в яйцеклетка, лишена от своето ядро, на женско куче в репродуктивен период. За сурогатна майка пък е избран бигъл.

Този процес е известен като соматичен клетъчен трансфер. Същият метод се използва за първи път през далечната 1996 г. при овцата Доли. След постигнатия по онова време пробив са клонирани редица бозайници, включително котка, елен, кон, муле, вол, заек и плъх.

Доста сходна техника е използвана и при клонирането на пиринейския ибекс – единственото животно, което е създадено след изчезването на вида (макар и за много кратко).

Източник: Sinogene Biotechnology

Sinogene показват Мая на света 100 дни след раждането ѝ, за да се уверят, че животинчето е напълно здраво. Според Global Times е напълно вероятно още тази седмица да се роди втори клониран полярен вълк.

Източник: Sinogene Biotechnology

Полярният вълк (Canis lupus arctoros) е подвид на сивия вълк, който може да се срещне в арктическата тундра в северната част на Канада. За разлика от останалите видове този се отличава с малко по-малко телосложение, по-тесен череп и бяла козина.

Това определено не е първият успех на Sinogene в сферата на клонирането. Базираната в Пекин компания развива бизнес в сферата на клонирането на домашни любимци. Всеки, който иска, може да получи клонирана версия на любимото си куче или котка. През 2019 г. компанията дори създаде първото в света клонирано полицейско куче.

Източник: IFLScience