През последните няколко дни в Reddit бе припомнена тревожната история за мъж, който на 1 март 2013 г. е бил погълнат от карстова дупка във Флорида.

37-годишният Джеф Буш е спял, когато под дома му в Сефнър се е отворила дупка – точно под спалнята му - която според The Guardian е с диаметър и дълбочина около 6 метра. Събитието е било чуто от брат му Джереми и партньорката на Джереми Рейчъл от друга стая.

"Чухме писъците на Джеф", разказва тогава Рейчъл пред ABC Action News. "Изтичахме по коридора, светнах лампата и отворихме вратата и единственото, което видяхме, беше голяма стара дупка, а Джеф го нямаше".

Джереми скочил в дупката, за да спаси брат си, но се наложило да бъде издърпан на безопасно място от заместник-шерифа на окръг Хилзбъро, тъй като земята около него продължавала да се срутва.

"Подът все още поддаваше и мръсотията продължаваше да се свлича, но на мен не ми пукаше. Исках да спася брат си", разказва Джереми пред The Guardian. "Но просто не можех да направя нищо".

 "Мога да се закълна, че го чух да вика името ми, за да му помогна."

Спасителите не успяват да открият тялото на Буш в дупката, която заедно с него поглъща и мебели от спалнята. На следващия ден инженерите установяват, че къщата и земята са твърде опасни, за да се правят по-нататъшни опити за спасяване, и вместо това тя е разрушена, а самата дупка - запълнена с чакъл. Няколко години по-късно дупката отново се отваря на мястото, което сега е оградено и принципно недостъпно.

Богатата на варовик Флорида е особено податлива на образуване на карстови дупки.

"Карстовите дупки се срещат най-често в така наречения от геолозите "карстов терен" - обяснява Геологическата служба на САЩ. "Това са региони, в които видовете скали под земната повърхност могат естествено да се разтварят от циркулиращите през тях подпочвени води. Разтворимите скали включват солни пластове и куполи, гипс, варовик и други карбонатни скали."

С разтварянето на скалите под тях под повърхността остават подземни пещери. Когато отслабената повърхност се срути в пещерата, се образуват карстови дупки. Те варират по размер - от много малки до огромната, която откриваме в Сяожай Тианкенг. Тя е известна като Небесната яма в Сяожай и е смятаната за най-голяма в света - с размери около 537 метра ширина и 662 метра дълбочина.

Източник: IFLScience