Изследователи от Института по карстова геология в Китай се натъкнаха на огромна карстова дупка в отдалечените райони на южния автономен регион Гуанси-джуански. Нещо повече – в дъното ѝ се намира една „добре запазена примитивна гора“.

Дупката в окъг Лей е с дължина 305 метра. Нейният диаметър е 150 м, а дълбочината ѝ – 192 м, предава китайската новинарска агенция Xinhua.

Първоначално сателитни снимки подсказват, че в този силно залесен район на Китай е възможно да има карстова дупка. За да потвърдят съществуването ѝ, изследователите навлизат в Гуанси-джуански, за да видят тази геоложка характеристика със собствените си очи.

След няколкочасова експедиция учените най-накрая достигат дупката и се спускат до основата ѝ на повече от 100 метра дълбочина. Именно тук откриват гъста растителност, висока почти до рамената на хората, както и с „древни дървета“, достигащи до 40 м височина.

„Не бих се изненадал, ако в тези пещери открием видове, които досега не са описвани от науката“, казва Чен Ликсин, ръководител на експедицията, пред Live Science.

Видео на карстовата дупка можете да видите по-долу.

В Китай гигантските карстови дупки са известни още като тянкенг, което превод означава буквално „небесна яма“. Тези дълбоки подземни кухини се образуват от леко киселинната дъждовна вода, която напоява почвата и бавно еродира твърдата скала. С течение на времето е възможно да се образуват криволичещи подземни тунели и кухини под повърхността. Карстовата дупка възниква, когато горният „таван“ изтънее до такава степен, че в края на краищата не подаде и не разкрие подземната кухина.

Този регион на Китай е особено богат на карстови дупки заради специфичната си геология. Само в окръг Лей съществуват 29 други подобни места. Понякога тази местност се нарича „световната столица на тянкенгите“.

Източник: IFLScience