Почти всички животни спят. Благодарение на съня тялото и умът ни буквално се презареждат. Когато ние, хората, спим, затваряме очи и лежим неподвижно дълго време. Възможно е да не сме особено наясно със случващото се около нас и дишането ни да се забави. Някои спят много тежко и е необходимо много, за да ги събудим!

Рибите нямат клепачи - те не се нуждаят от тях под водата, защото прахът не може да влезе в очите им. Но все пак спят. Някои се унасят през деня и се събуждат само през нощта, а други правят обратното (досущ като нас).

Как рибите разбират кога е време да си лягат?

Доста лесно е да се разбере кога рибите спят: те лежат неподвижно, често на дъното или близо до повърхността на водата. Реагират бавно на случващото се около тях или може изобщо да не реагират. Ако наблюдавате хрилете им, ще забележите, че дишат много бавно.

Хората, които имат аквариуми у дома, знаят, че когато светлините се изгасят през нощта, рибите стават много по-малко активни. Ако включите светлината посред нощ, ще видите колко неподвижни са те.

Подобно на хората, рибите имат вътрешен часовник, който им подсказва кога да трябва например да се хранят и да спят. Така че дори и да оставите лампите пуснати през нощта, те все пак могат да решат да си полегнат.

Някои учени са изследвали съня при риби, които живеят в пещери, където винаги е тъмно. Дори при някои от тези видове има периоди на ниска активност, които приличат на сън. Разбира се, в пещерите няма изгрев или залез, така че ритъмът им често се различава от този на рибите, които живеят на повърхността при ярко слънце.

Някои, като рибата тон и определени акули, трябва да плуват през цялото време, за да могат да дишат. Вероятно те спят, като деактивират едва половината от своя мозък.

През нощта рибите папагали създават около себе си пашкул от слуз - груб, лепкав спален чувал, който може да ги предпазва от паразити, които ги нападат, докато спят.

Рибите могат да сънуват. Досущ като хората

Човек няма как да не се запита дали рибите сънуват. Засега нямаме отговор на този въпрос, но неотдавнашни видеозаписи на спящ октопод показаха, че той променя цветовете си, което предполага, че може да е сънувал как се крие от хищник или се промъква към собствената си плячка (това е и причината октоподите да променят цвета си, когато са будни).

Учените в никакъв случай не игнорират съня на рибите. Напротив, те го изучават активно – и по-специално лишаването от сън, безсънието и циркадния ритъм - тъй като смятат, че той може да хвърли повече светлина върху начина, по който спим ние самите.