Учени от Австралия установиха връзка между глобалното затопляне и промените в моделите на теченията в океанските дълбини, пише Science Alert, позовавайки се на публикация в Geology.

За целите на изследването те са проучили 66 милиона години геоложки данни от 293 океански обекта и са ги сравнили със сателитни наблюдения през последните 30 години. 

"Спътниковите данни, които обикновено се използват за изготвянето на океански модели, обхващат само последните няколко десетилетия, което прави невъзможно правилното разбиране на дългосрочната океанска променливост. Всичко това ни накара да се обърнем към дълбоководни геоложки данни, съдържащи записи на тези промени", обяснява водещият автор на проучването Адриана Дуткевич от Университета на Сидни. 

Изследователите са установили, че през последните 13 милиона години, когато Земята постепенно се е охлаждала, скоростта на теченията в най-дълбоките части на океана като цяло се е забавила. По време на периода на затопляне, предшестващ продължилия 13 милиона години период на захлаждане, дълбоководната океанска циркулация се е оказала много по-интензивна. По онова време глобалните температури са били с 3-4 градуса Целзий по-високи от сегашните, пише изданието, цитирано от БТА.

"Прекъсванията (хиатуси) в натрупването на седименти свидетелстват за силни дълбоководни течения, докато непрекъснатото им натрупване показва по-спокойни периоди", обяснява Дитмар Мюлер от изследователския екип. Комбинирането на тези данни за седиментите с възстановяване на очертанията на океанските басейни позволява на геолозите да проследят къде и кога са настъпили прекъсванията в натрупването им.

Колкото повече изследователите научават за миналото, толкова по-точни стават прогнозите им, основани на моделиране, за това как глобалното затопляне ще промени океаните в бъдеще. Понастоящем океаните вече са абсорбирали огромни количества излишен въглерод и са много по-топли и същевременно много по-активни - мащабната циркулация на водните маси и океанските водовъртежи са станали по-интензивни през последните две-три десетилетия. 

Източник: Мениджър Нюз