Първият сняг у нас ни напомни за едно от неизбежните задължения с наближаването на Коледа – украсяването на елхата. Особено в годината на климатичната конференция на ООН, по време на която държавите се опитаха да преоценят отпечатъка си върху природата, всяко домакинство може да се замисли за същото.

Кой е по-добрият вариант за околната среда – изкуствено или истинско коледно дръвче? В своя публикация CNN отбелязва ползите и недостатъците от единия и другия избор.

Случаят с изкуствените елхи

Лесно е да стигнем до заключението, че повторното използване на изкуствено дърво година след година е по-устойчивият вариант. Според Анди Финтън, директор по опазване на ландшафта и горски еколог към организацията с нестопанска цел Nature Conservancy в Масачузетс, ако фабрично произведена елха се използва за по-малко от шест години, цената на въглерода е по-голяма от инвестирането в естествено дърво.

„Ако изкуствените дръвчета имат по-дълъг живот, този баланс се променя“, коментира Финтън. По думите му ще са необходими 20 години, за да бъде въглеродният баланс приблизително еквивалентен.

Това е така, защото изкуствените дървета обикновено са изработени от поливинилхлоридна пластмаса или PVC. Пластмасата е на петролна основа и се създава в нефтохимически съоръжения. Проучвания свързват PVC пластмасата с рак и други рискове за общественото здраве и околната среда.

Същевременно според Министерството на търговията на САЩ например повечето изкуствени елхи в страната се внасят от Китай, което означава, че продуктите се превозват с кораби, задвижвани от изкопаеми горива през Тихия океан, след което се транспортират в тежкотоварни камиони, преди в крайна сметка да се появят на рафта на дистрибутора или на прага на потребителя.

Американската асоциация за коледни елхи – организация с нестопанска цел, която представлява производителите на изкуствени дървета, възложи на фирмата WAP Sustainability Consulting проучване през 2018 г., което установи, че въздействието върху околната среда на едно изкуствено дърво е по-добро от това на истинското, но само в случаите, в които изкуственото се използва поне пет години.

Какви са ползите на истинските дръвчета?

Според Американската асоциация за коледни елхи отнема около седем години да бъде отгледана една елха. Докато расте, тя абсорбира въглероден диоксид от въздуха. Опазването на горите и засаждането на дървета може да помогне за предотвратяване на най-лошите въздействия на климатичната криза чрез премахване на затоплящите планетата атмосферни газове.

Ако дърветата бъдат отсечени или изгорени, могат да освободят въглерода, който са съхранявали, обратно в атмосферата. Но Дъг Хърли от Американската асоциация за коледни елхи казва, че изсичането на коледни елхи е балансирано, когато фермерите незабавно засадят още, за да заменят отсечените. „Когато режем дърветата, ние засаждаме още много бързо“, пояснява той.

Според Recreation.gov изсичането на тънки дървета в гъсти райони може да подобри здравето на горите.

Анди Финтън не препоръчва хората сами да отсекат дърво от зона, в която е разрешено, а да се насочат към някой, който продава, тъй като това ще накара производителите да засадят още дървета.

Същевременно обаче крайната дестинация на дърветата след празниците често са сметищата. Там допринасят за емисиите на метан, парников газ, който е приблизително 80 пъти по-силен от въглеродния диоксид. Според Финтън елхите могат да се използват повторно за възстановяване на местообитанията, могат да помогнат за контрол на ерозията, ако се оставят по брегове и потоци на реки, дори могат да помогнат позитивно на подводния свят.

Краят на живота на едно изкуствено дърво е по-различен. Те се озовават на сметища, където може да са необходими стотици години да се разложат, или пък да свършат в инсинератори, където отделят опасни химикали.

***

Претеглянето на плюсовете и минусите води до това, че истинските елхи са по-добри. Но, ако все пак изберете изкуствена, уверете се, че ще я използвате много години.

Източник: Мениджър Нюз