Слонските хоботи са наистина впечатляващ орган, за който можем само да завиждаме. Сега ново изследване, проведено от технологичния институт „Джорджия“, само потвърждава това твърдение. Според него ноздрите на хобота могат да се разширят до такава степен, че да съхранят до 9 литра вода – особено полезно качество на животно, което обича да се къпе по два пъти на ден. Освен това хоботът е способен да всмуква вода с невъобразима скорост – приблизително 30 пъти по-бързо от човешката кихавица. Еволюцията определено обича слоновете.

Начинът, по който организмите в царството на животните манипулират течности, газ и твърди тела, е вдъхновил безброй технологични иновации, които намират приложение както в здравеопазването, така и в нашия дом (знаете ли например, че доста полезните всмукателни устройства всъщност са вдъхновени от прилепалата?). Учените проявяват особено голям интерес към слоновете и техните хоботи, тъй като те притежават уникалната способност да засмукват течности както на земята, така и под водата.

Изследователите, в тясно сътрудничество с ветеринари от зоологическата градина на Атланта, решават да проучат по-внимателно как точно работят слонските хоботи. За тази цел те наблюдават животните, докато се хранят с най-разнообразни храни.

И наистина, учените потвърждават невероятните всмукателни способности на слоновете с помощта на парченца брюква и тортилен чипс. Животните успяват да засмучат храните безпроблемно, като някои от тях задържат чипсовете към хоботите си чрез вдишване (досущ както човек може да засмуче лист хартия с уста). Изследователите смятаха, че задържането на храна посредством всмукване е характеристика, присъща единствено на рибите. Сега обаче става ясно, че слоновете са изтеглили още един печеливш билет от еволюционната лотария.

Освен всичко останало учените потвърждават, че слоновете могат да разширяват хоботите си по такъв начин, че да всмукват голямо количество течности. За да проверят как точно е възможно това, те използват ултрасонография и ултразвукови сонди. Именно по този начин установяват, че когато засмукват различни течности, слоновете могат да разширят радиуса на хобота си с 30 процента, което увеличава обема на носната кухина с 64 процента. На базата на налягането, оказано върху ултразвуковата сонда, екипът изчислява, че всмукателната сила е над 150 метра в секунда – а това е приблизително 30 пъти по-бързо от скоростта, с която човек издиша, когато киха. Видео, заснето по време на самото проучване, показва как слон всмуква 3,7 литра вода само за 1,5 секунди.

„Един слон изяжда около 181 кг храна на ден. Много малко обаче се знае за начина, по който използват хоботите си, за да взимат леки храни и вода в продължение на 18 часа – всеки ден – казва механичният инженер Андрю Шулц от технологичния институт „Джорджия“ – Оказва се, че хоботите им изпълняват ролята на куфари, които могат да се разширяват при необходимост.“

Изследването е публикувано в Journal of Royal Society Interface.