На всички ни се е случвало. Някой се прозее в градския и всички около него започват да го повтарят под строй. Прозявката е често срещана при гръбначните животни (особено при ленивците), но заразната прозявка е рядък феномен. Сега ново изследване, публикувано във Frontiers in Veterinary Science, разкрива, че гигантските и гениални слонове прихващат прозявката на хората.

Защо прозявката е заразна? Все още не знаем със сигурност. Според някои проучвания това поведение е свързано с проявата на емпатия. До момента междувидовата заразна прозявка бе наблюдавана единствено при кучета и шимпанзета (нашите най-близки родственици сред приматите). Изглежда обаче и слоновете могат да прихванат прозявката ни, но условието е, че трябва да ни познават добре.

Зоуи Росман от Университета на Ню Мексико забелязва това поведение при слоновете за първи път, когато изучава поведението на пленени животни през 2017-а. В желанието си да научи повече за него, тя и екипът ѝ заминават за парка за слонове Книсна в Южна Африка.

Росман подбира онези хора, които слоновете харесат най-много, и ги наблюдава в рамките на 2 седмици, докато и имитират и прозявки, и широко отваряне на уста без характерните за прозявката характеристики.

Актьорските умения на хората в края на краищата дават резултат. Оказва се, че слоновете са по-склонни да прихванат тяхната прозявка, след като видят истинска или фалшива, отколкото гореспоменатото широко разтваряне на уста, което няма много общо с прозяването. Учените наблюдават 10 африкански слона в рамките на 13 последователни нощи и регистрират 9 случая на интраспецифични (между същите видове) заразни прозевки. От тези 10 слона 7 са участвали в експериментите с хора и 3 от тях са прихващали прозевките им. „Това е първият път, в който се отчита интерпсецифични (между различни видове) заразни прозявки при слонове в отклик на прозявка на човек, когото познават“, пишат авторите на изследването.

Слоновете са изключително интелигентни и социални животни. Ето защо е напълно нормално да очакваме, че те ще проявяват подобно поведение помежду си, казват авторите на изследването. Що се отнася до прозевките, които прихващат от хората, според Росман те са индикация, че слоновете в плен сформират важни социални връзки с хората, които трябва да се запазват на всяка цена, за да се гарантира доброто психическо състояние на животните.

Източник: IFLScience