Гуараната съдържа пет пъти повече кофеин от кафето. За сравнение: кофеинът в кафето е 2%, докато в гуараната достига 6-7%. Ако търсите комбинация от различни енергийни напитки, ще ги откриете в състава на гуараната.

Гуараната произхожда от джунглата на Амазонка. Според легендата необикновеният плод представлява окото на момче, убито от местно божество. И наистина, гуараната много прилича на налята с кръв очна ябълка. Плодът се използва и като афродизиак, най-често под формата на питие с орехи и птичи яйца.

През ХVІІ век европейските мисионери в Бразилия забелязват, че когато ядат плодчетата на едно пълзящо растение, местните не само се зареждат с енергия, но издържат и по няколко дни без храна. Започват да изнасят гуараната като колониална стока, предпазваща от болести, но с предупреждението, че може да причини безсъние.

Кофеинът в гуараната обаче се различава от кофеина в кафето. Голямото й предимство пред популярната напитка е, че при консумацията й не се наблюдава сърцебиенето, което много често се среща при пиенето на кафе. Гуараната съдържа химични вещества, наречени танини, чието действие продължава по-дълго от това на кофеина от други източници.

Векове наред плодовете на гуараната били смилани на прах, използван като опиат за пушене.  А по официални поводи се приготвяла напитка от гуарана, поднасяна на събралите се в специален съд, от който всички пиели поред. Може да се каже, че този ритуал отговаря на навика на съвременните хора да консумират енергийни напитки.