Климатичните промени са факт, заплахата за ядрена война е реална, а на всичко отгоре все повече хора отказват да се ваксинират против принципно предотвратими заболявания. На фона на всичко това е съвсем нормално да се запитаме какъв е шансът човечеството да се самоунищожи. Науката, разбира се, има отговор. При това за която и да е от идните години. 

Над 99 процента от всички видове, които някога са съществували на земята, вече са изчезнали. Да, ние хората ускоряваме този процес многократно. Изчезването на видове обаче е нещо, което винаги е съществувало – без значение дали е вследствие от постепенните промени в околната среда, еволюционно съревнование или катастрофално природно бедствие.

Ето защо изследователи от института „Бъдещето на човечеството“ към Оксфордския университет решиха да проверят дали могат да изчислят каква е вероятността човечеството да изчезне през идните години. Те изключват причини, породени от човешката активност, като климатични промени или ядрени оръжия, и се фокусират единствено върху естествените рискове, срещу които Homo sapiens се е борил и е надмогвал близо 200 000 години. Например изригване на супервулкан, сблъсък с астероид и т.н.

Оказва се, че веротността 1 на 14 хил.

Това означава, че шансовете ни да оцелеем през всяка една следваща година са 99.993 процента. Т.е. все едно да приемем, че във всеки един възможен ден от 100 000 самолета 7 биха могли да се разбият.

Разбира се, този анализ има недостатъци, тъй като отчита единствено рисковете от природни бедствия, а те, като цяло, не са се променили през последните 200 000 години. И, както вече стана ясно, не се взима предвид изчезване, предизвикано от човешка дейност.

„Това, че не сме измрели през последните 200 000 години заради ядрена война не значи нищо – пише Тоби Орд, един от авторите на проучването. – Все пак сме ги изобретили едва преди 70 години.“

И все пак, подобен анализ, който отчита единствено риска от природни бедствия, не е лишен от смисъл. Благодарение на него можем да идентифицираме и приоритизираме най-големите опасности, които ни грозят. Изследователите заключват, че вероятността да измрем заради природните бедствия, които са застрашавали и предците ни, е малка, но няма гаранция за онези заплахи, които не са били фактор през последните 200 000 години (като климатичните промени или ядрена война).

Източник: Scientific Reports