Акулите са известни със скоростта и пъргавостта си във водата, но доскоро за учените бе загадка как грапавата им кожа подпомага бързината и гъвкавостта на движенията, пише Live Science.

Ето защо учени от Харвардския университет създадоха изкуствена кожа на акула чрез сканиране на истинско животно. За максимален реализъм те използваха триизмерно принтиране върху гъвкава мембрана.

Оказава се, че тази специална кожа увеличава скоростта на плуване с до 6,6 процента. Повърхността на тялото на акулата изглежда гладко, но в действителност се състои от микроскопични люспи, наречени зъбци.

Тези малки издатини нарушават течението на водата по време на движение и всъщност намаляват триенето. Учените от Харвард за първи път са успели да измерят ефекта на грапавата кожа на акулата върху скоростта. 

Следващата стъпка на изследователския екип е да тества как промяната на подредбата на зъбците влияе на движението при плуване. Изкуствени кожи на акула няма обаче скоро да са достъпни за хората, тъй като изработването им е твърде сложно