Промените в климата биха могли да унищожат почти всички коралови рифове на Земята до 2100 г., според ново проучване.

Очаква се около 70-90% от всички съществуващи коралови рифове да изчезнат през следващите 20 години поради затоплянето на океаните, киселата вода и замърсяването, заявиха учени от Хавайския университет Маноа.

"Събитията, които ще се случат до 2100 г. изглеждат доста мрачни", каза Рене Сетер, един от водещите учени на проучването, в съобщение за пресата.

Някои природозащитници, активисти и изследователи на коралови рифове работят върху възстановяването на коралите, като отглеждат живи корали в лаборатория, след което ги поставят обратно в морска среда, за да опитат да съживят умиращите рифове. Това обаче може да не е достатъчно, за да бъдат спасени, предупредиха изследователите.

Новото проучване картографира районите на океана, които биха били най-подходящи за този вид възстановяване на корали, като се вземат предвид фактори като киселинност, температура на водата, гъстота на населението и честота на риболов.

След като проучили и световните океани, учените стигнали до мрачното заключение - до 2100 г. няма да има почти никаква подходяща среда, където коралите могат да се развиват.

Повечето части на океана, където в момента се развиват кораловите рифове, няма да бъдат подходящи за тях до 2045 г., а здравето и състоянието на тези среди най-вероятно ще се влоши значително до 2100 г., според симулациите на екипа.

„Честно казано, повечето местообитания вече са много влошени“, каза Сетер в съобщението за пресата.

Възможно е да има само няколко жизнеспособни места за възстановяване на кораловите рифове до 2100 г., като например части от Баха, Калифорния и Червено море, но дори и те не са идеални местообитания за коралите, защото са близо до реки.

Изследователите предупредиха, че изменението на климата е най-големият убиец и замърсяването от страна на хората, макар и проблем, е само малка част от по-голямата заплаха.

"Опитът за почистване на плажовете е страхотна инициатива и опитите за борба със замърсяването са фантастични. Трябва да продължим тези усилия", каза Сетер.

"В края на краищата обаче, борбата с изменението на климата е наистина това, за което трябва да се застъпим, за да защитим коралите и да избегнем катастрофалните последици", добави тя.

"Тези опустошителни последици неминуемо ще ни се отразят, тъй като почти милиард хора по света разчитат на рифовете като източник на храна", твърди Марк Екин, ръководител на Националния център за океански и атмосферни наблюдения на САЩ.