Тази нощ в 3:16 ч българско време бе регистрирано изключително мощно и разрушително земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер в централна Турция по Източно-Анадолския разлом край град Газиантеп - на границата между Турция и Сирия. Засегнати са и двете държави.

Районът е геоложки активен, тъй като се намира в близост до тройна пресечна точка между тектонските плочи на Анадола, Арабия и Африка. Въпреки че земетресенията са често срещани, от 1970 г. насам в радиус от 250 км от Газиантеп са станали само три земетресения с магнитуд над 6. Последното и най-голямо е с магнитуд 6,7 и е станало на 24 януари 2020 г.

Няколко минути след главния трус са отчетени и два силни последващи трусове магнитуди 6,7 и 5,6, които са причинили още повече разрушения и паника в засегнатия регион. Вълната от вторични трусове продължава и в момента, информират от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

Днешното земетресение е над 30 пъти по-силно от земетресението, регистрирано преди три години, на 24 януари 2020 г. в източната част на местния разлом, довело до 40 убити и над 1600 ранени, допълват още от от НИГГГ-БАН.

Картата, източник www.gfz-potsdam.de, показва разпределението на земетресенията в района на Егейската и Анадолската микроплоча, както и големината и посоката на регистрираните движения в резултат на изпитваните напрежения в региона.

Хиляди души са пострадали при днешното силното земетресение, а повече от 1400 са загинали. Спасителните отряди работят неуморно, за да извадят хората, пленени под останките на сградите. Властите се опасяват, че броят на жертвите ще са хиляди.

Източник: IFLScience