Някога Патагония е била дом на най-големите животни, бродели някога на планетата Земя. Те са били по-дълги от синия кит и много по-тежки дори и от завроподите, срещани по другите по континенти. Образците, на които сме се натъквали и изследвали до момента, са наистина гигантски. А сега изследователи се натъкнаха на най-големия до момента. Все още палеонтолозите не са сигурни дали става дума за нов вид или просто гигантски представител на животни, които вече познаваме.

Сегашният рекорд за най-масивно животно, което е бродело по Земята, е 63-тоновия Patagotitan mayorum. За разлика от северното полукълбо обаче (където находките датират до „костните войни“ от 19-и век) проучванията на сакалите от периода Креда в Южна Америка са все още в своя зародиш. Първият P. Mayorum бе изкопан едва през 2014-а и бе научно описан през 2017-а – т.е. не е напълно изненадващо, че сме открили нещо дори по-голямо.

В долината на река Неукен в Аржентина археолози откриват 24 непокътнати прешлени, част от гигантска опашка. Те очевидно принадлежат на представител на титанозавърския клад. Намерени са и части от таза и гръдния пояс. „Вкаменелостите продължават и под скалите, което означава, че ще продължим с опитите да ги извадим за в бъдеще“, коментира д-р Алехандро Отеро, палеонтолог от Аржентинския музей на Ла Плата.

 

„По отношение на размера не могат да се направят изключително точни изчисления на телесната маса, тъй като не разполагаме с раменни или бедрени кости“,  казва Отеро. На базата на различни съпоставки с Patagotitan mayorum обаче може да се предположи, че костите на животното са между 10 и 20 процента по-големи. А това от своя страна означава, че вероятно дължината му е повече от 30 метра, а височината му – колкото 8-етажна сграда.

Находката е направена през 2012-а, когато представители на различни аржентински институции решават да си починат от разкопките на друг образец и да се разходят. Това показва за пореден път колко лесно е да се натъкнем на нещо наистина неочаквано в това доста слабо проучено кътче на света. Дори тогава е било очевидно, че образецът е бил огромен. Процес по деликатното отстраняване на скалите в района – така, че да не се наруши целостта на костите – е отнел доста време.

Източник: IFLScience