Човекът не е единственият вид на планетата, който използва сечива, съобщи Ройтерс. Шимпанзетата например използват камъни за разбиване на черупките на ядките и пръчки за разравяне на колониите на термитите. 

Известно е, че делфините използват гъби, за да предпазят носовете си, докато изследват дъното. Чинките от островите Галапагос използват шиповете на кактуси, за да извадят на повърхността ларвите. 

Американско изследване предлага нов поглед върху употребата на сечива.

Морските видри използват камъни и други предмети, за да успеят да уловят по-едра плячка и да предпазят зъбите си при чупенето на твърди черупки. Женските морски видри използват сечива по-често от мъжките, вероятно за да компенсират по-малките си размери, се казва в изследването.  

Изследването обхваща наблюдения върху 196 калифорнийски морски видри. Оказва се, че при невъзможност да се справят с плячката със зъби, видрите използват камъни, черупки и части от бутилки като чукове. 

Морските видри се хранят с морски таралежи, мекотели, раци, миди, охлюви. Без сечива за тях би било невъзможно да достигнат до месото на животните с черупка. Помощните средства са важни за оцеляването в среда с ограничени ресурси, каза специалистът по еволюционна биология Крис Лоу от университета в Тексас, който е водещ автор на изследването, публикувано в сп. "Сайънс". 

Честотата на използването на сечива варира, но при някои видри тя е 90 процента от случаите на хранене. Някои представители на вида използват сечива рядко или никога, пише БТА. Сечивата са ключови за женските заради необходимите калории по време на бременността. 

Калифорнийските морски видри могат да достигнат до 1, 2 м дължина. Мъжките тежат около 32 кг, а женските - 23 кг. 

Храненето с черупчести мекотели може да увреди зъбите на тези бозайници. Без зъби те самите ще станат плячка, каза Лоу. Морските видри изяждат храна с тегло около една четвърт от тяхното собствено в рамките на един ден. Популацията им край калифорнийските брегове наброява около 3 хил. екземпляра. 

Морските видри са "опортюнисти" по отношение на употребата на сечива. Те са интелигентни и много силни. Хората, които живеят по крайбрежието, често виждат как видрите използват изхвърлени от хората предмети като стъклени бутилки и парчета пластмаса. Тези бозайници се адаптират спрямо средата, за да достигнат до плячката, казват учените.