Бебетата на големите бели акули предпочитат плитки води, в близост до брега, предаде ДПА, като цитира ново проучване.

Изследването е публикувано в изданието Frontiers In Marine Science.

За целите на проучването специалистите от Калифорнийския университет маркират със сензори 22 големи бели акули на възраст между една и шест години край плаж до Санта Барбара.

Оказва се, че малките екземпляри се събират на около един километър от брега. Там водата е дълбока до 10 метра, а температурата е между 16 и 20 градуса Целзий. Пребиваването в близост до бреговете е начин да избегнат хищниците, а по-топлата вода подпомага растежа им, казват учените.

Данните, събрани от изследователите от сензорите и подводните апарати, се комбинират с помощта на изкуствен интелект, за да определи средата, която малките акули предпочитат, пише БТА. Така експертите установяват, че тези екземпляри ловуват на най-големи дълбочини около зори и здрач, хранят се със скатове и различни дребни риби. Най-близо до повърхността на водата се придвижват следобед, когато слънчевата светлина е най-силна. Според учените това вероятно се случва, за да повишат телесната си температура.

„Температурата на водата е ключов фактор, който довежда потомството на големите бели акули в близост до брега на плажа“, каза Емили Спърджън от  Калифорнийския университет, част от научния екип.

Големите бели акули остават след раждането бебетата си, които трябва да се грижат самостоятелно за себе си. При раждането си те са дълги около 1,5 метра, а с израстването си може да достигнат до четири пъти по-голяма дължина. Възрастните големи бели акули, които тежат до 2000 кг, могат да живеят от 40 до 70 години.

„Това е едно от най-мащабните и подробни изследвания по рода си“, каза главният автор на проучването д-р Кристофър Лоу, професор в Калифорнийския университет.

Изследването може да помогне за защитата на тези водни обитатели. Международният съюз за опазване на природата класифицира голямата бяла акула като застрашен от изчезване вид.