Епичните пътешествия на конкретна голяма бяла акула, назована Либет, дават ценни насоки на учените за опазването на този животински вид, съобщава АП.

Плувците на плажа може и да не се радват да видят близо 5-метровата бяла акула, но учените, които следят движенията на Либет, са развълнувани, че нейните странствания могат да предоставят данни в помощ на вида. И са любопитни къде ще отиде тя занапред.

Белите акули, често наричани големи бели акули, станаха известни с хитовия филм от 70-те години на миналия век „Челюсти“. Те обикалят океана в търсене на любимата си храна - морски бозайници, и навремето са били преследвани и избивани безогледно.

Някои учени обаче смятат, че нарастващите популации на тюлени в някои части на Атлантическия океан помагат на белите акули, които през 1997 г. са обявени за защитен вид.

Откакто през декември получи устройството си за проследяване близо до Южна Каролина, акулата Либет е изминала повече от 3200 километра на юг и в Мексиканския залив, обявиха учените, които следят всяко нейно движение, пише БТА. Те станаха свидетели как в края на февруари тя влезе в историята, като се придвижи по-навътре в залива от всяка друга бяла акула, проследявана досега. Сигналът й показа локация край брега близо до Матаморос, Мексико, точно от другата страна на границата на САЩ.

Присъствието на акулата толкова далеч на запад показва, че тази част на Мексиканския залив може да е важна и за други бели акули - казва Меган Уинтън, старши учен от Организацията за опазване на белите акули в Атлантическия океан, базирана в Чатъм, Масачузетс. Международното сътрудничество е важно за опазването на акулите, чиито световни популации се възстановяват след десетилетия на свръхулов, обяснява тя.

„Не знаем колко бели акули стигат толкова далеч на запад, но това е добра индикация, че пътуват“, каза Уинтън и добави: „Има само няколко акули, които са били проследени на запад от Мисисипи“.

Организацията за опазване на белите акули в Атлантическия океан си сътрудничи с властите на щата Масачузетс за маркиране на бели акули, като досега с чип са белязани повече от 300. Хиляди други са били маркирани от различни организации по света, казва Уинтън.

За да маркира Либет, организацията се свързва с риболовния чартър „Ауткаст Спорт Фишинг“ от Хилтън Хед, Южна Каролина. Чип Михалов, собственик на „Ауткаст“, каза, че Либет се е оказала много подходяща за маркиране акула, тъй като е изпратила повече сигнали от проследяващото устройство от всички свои останали роднини. Устройството за проследяване изпраща сигнал всеки път, когато акулата излезе на повърхността на водата.

„Тя е не само една от най-големите акули, които сме улавяли, но е и акулата с най-добър сигнал“, каза Михалов и допълни: „С Либет определено постигнахме успех“.

За последен път Либет се е регистрирала на 7 март, когато данните от проследяването показват, че голямата бяла акула се намира на около 160 км от брега на Галвестън, Тексас.