Черепите на змиите могат да еволюират само в рамките на няколко поколения, за да се приспособят към нови начини на хранене, установи австралийско проучване, цитирано от Синхуа.

Изследването, публикувано от Университета на Аделаида, разкри, че костите в челюстите на тигровите змии растат, когато се хранят с по-едра плячка.

Учените са изследвали две популации от тигрови змии, една на континента и една от остров Карнак край бреговете на Западна Австралия.

Поради липсата на по-дребна плячка като жаби на остров Карнак, змиите разчитат да се хранят с големи пилета на морски птици, за да оцелеят. Пилетата са до три пъти по-големи от обичайната плячка за този вид змия.

Според традиционните схващания еволюцията обикновено може да отнеме няколко милиона години. Екипът на университета в Аделаида обаче установи, че интензивният натиск на естествения подбор е причинил промяна на формата на черепа на змиите, откакто са били въведени на острова преди по-малко от 100 години. Причината за това е, че те поглъщат пилетата цели.

„Подобно на тялото на спортиста, което променя формата си с интензивни тренировки, черепът на островната тигрова змия се адаптира към храната, от която се нуждае, за да оцелее“, каза Алесандро Палчи от Факултета по биологични науки към Университета на Аделаида.

Тигровата змия е една от най-често срещаните в Австралия и е сред най-отровните в света.