Във Филипините сладкото преобладава над другите вкусове. Филипинците обичат сладки изкушения, обожават захарта и дори ястия или продукти, които по правило трябва да са солени, при тях често имат сладък послевкус.

Страната е богата на разнообразие от десерти, някои пренесени от Европа, други – типично местни. Това не са обикновени сладкиши, тъй като многобройните културни влияния, оформили историята на страната, и типично филипинското кулинарно творчество са дали началото на някои наистина завладяващи десерти.

Предлагаме ви рецепти на два типични филипински сладкиша, както и на прочутото печено прасенце лечон, което няма начин да не пробвате, ако посетите тази страна.

Печено прасенце по филипински

Снимка: Light Independent / Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 цяло прасенце (не повече от 10 кг)
  • 5-10 връзки лимонена трева
  • 7-8 дафинови листа
  • ½ кг чесън
  • ½ кг лук
  • 1 ½ чаши сол и черен пипер
  • кондензирано мляко, за глазиране

Начин на приготвяне:

1. Почистете добре прасенцето от вътрешностите и измийте корема с вряла вода. Оставете да се отцеди.

2. Натъркайте кожата и вътрешността със сместа от сол и черен пипер.

3. Нанижете прасето на дълга бамбукова или друга пръчка.

4. Пригответе плънката, като счукате лимонена трева и я смесите с дафиновите листа, чесъна и лука. Напълнете прасето и зашийте корема му с кухненски канап.

5. За да получите характерната за лечона червена и хрупкава кожа, намажете прасенцето отвън с кондензирано мляко.

6. Печете около 4-5 часа на дървени въглища, докато месото напълно омекне. От време на време глазирайте кожата с кондензирано мляко.

Мамон

Снимка: Shutterstock

Това са традиционни филипински пандишпани, изпечени във форма за мъфини.

Необходими продукти:

  • 165 г брашно, най-подходящо е София Мел Класик
  • 130 г захар
  • 40 мл растително масло
  • 4 яйца
  • ½ ч.л. бакпулвер
  • бучка масло
  • 30 г настъргано сладко сирене

Начин на приготвяне:

1. Намажете формичките за мъфини с масло.

2. Пресейте брашното, добавете бакпулвер, разбъркайте, след което прибавете 50 г захар и олиото.

3. Разбийте жълтъците с 3 ч.л. вода и добавете към останалите съставки.

4. Разбийте белтъците с 80 г захар до твърди връхчета. Прибавете ги внимателно към сместа.

5. Напълнете формичките до ¾ с полученото тесто, разпределете маслото, настърганото сирене и кристалната захар върху всеки сладкиш.

6. Изпечете в загрята на 170 градуса фурна за 10 минути.

Пан де коко

Това е едно от най-известните „сладки хлебчета“ във Филипините и се среща в повечето пекарни. Обикновено е пълнено с настърган кокос, кафява захар, масло и кокосово мляко.

Необходими продукти:

За тестото:

  • 2 ч.ч. брашно, най-подходящо е София Мел Класик
  • ⅓ ч.ч. захар
  • ¼ ч.л. сол
  • 1 ч.л. суха инстантна мая
  • ¾ ч.ч. хладко мляко
  • ¼ ч.ч. растително масло

За плънката:

  • ½ ч.ч. вода
  • 2 с.л. масло
  • ½ ч.ч. кафява захар
  • 1 ½ ч.ч. настърган кокос
  • 1 ч.л. екстракт от ванилия

За яйчната смес:

  • 1 яйце
  • 1 с.л. вода

Начин на приготвяне:

1. За тестото в голяма купа пресейте брашното, добавете захарта, солта и маята, след което разбъркайте добре.

2. В друга купа разбъркайте млякото и растителното масло. Сипете към сухите съставки и с помощта на дървена лъжица или шпатула смесете, докато се образува тесто.

3. Преместете тестото върху набрашнен плот и го омесете с намазани с олио ръце, докато спре да лепне. Прехвърлете готовото тесто в купа, покрийте с кърпа или домакинско фолио и оставете на топло да втаса между 30 минути и час, докато удвои размера си.

4. През това време пригответе плънката. В тенджера на среден огън кипнете водата и тогава добавете маслото и кафявата захар. Оставете да къкри, докато започне да се сгъстява.

5. Добавете настъргания кокос и гответе няколко минути, докато сиропът се абсорбира. Дръпнете от котлона и оставете да се охлади.

6. Поставете тестото на плота и го издърпайте с ръце до правоъгълник. Разрежете по дължина на 3 равни части, след което разделете напречно на 4 равни части, като направите общо 12 парчета.

7. Оформете всяко парче на топка. Покрийте ги с кърпа и оставете да починат поне 3-5 минути.

8. След това сплескайте всяка топка в дланта си и добавете в центъра около 1 с.л. плънка. Стиснете ъглите нагоре и леко оваляйте между дланите топката, за да се затвори напълно и стане кръгла.

9. Подредете хлебчетата в тава върху хартия, на разстояние 2,5 см едно от друго. Леко притиснете, за да се сплескат малко. С вилица направете малки дупки в центъра на всяко хлебче. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втасат 20-30 минути или докато удвоят обема си.

10. Докато изчаквате, разбийте яйцето със супената лъжица вода до разпеване. Оставете настрана.

11. Изпечете хлебчетата в предварително загрята фурна на 170 градуса за 10 минути. Извадете тавата и намажете всяко хлебче с яйчната смес. Върнете във фурната и печете още 5 минути или докато станат златистокафяви.

Автор: Деси Тодорова

Проектът се осъществява с подкрепата на София МелKotányi и President; консултант: Кулинарна академия HRC