Една проста стратегия за намаляване на приема на алкохол, която действително работи
Учени откриха ефективен метод, който може да накара хората да консумират по-малко алкохол - подчертаването, че пиенето увеличава риска от рак, съчетано с преброяване на всяка изпита напитка.
Изследователите установяват в своето проучване, в което участват почти 8000 души, че именно тази комбинация от послания - „защо да намалиш“ и „как да намалиш“ - може да бъде полезна за насърчаване на доброто здраве сред населението.
„Информирането на хората, че алкохолът причинява рак, е само част от решението – трябва и да им покажем и какво могат да направят, за да намалят риска си,“ обяснява икономистът и потребителски психолог Симон Петиґрю от Института за глобално здраве „Джордж“ в Австралия, когато през 2021 г. резултатите са представени.
Разбира се, прекомерната употреба на алкохол не води само до рак. Прекаляването е свързано с цяла гама от проблеми, включително преждевременна смърт, сърдечни заболявания, храносмилателни проблеми и повишен риск от деменция.
В рамките на изследването са попълнени три анкети: 7995 души завършват първата, 4588 от тях пълват втората три седмици по-късно, а 2687 души завършват последната анкета три седмици след втората.
Участниците са разделени в различни групи, като изследователите им покзазват различни реклами и послания за употребата на алкохол.
В сравнение с контролната група една комбинация успява да изпълне най-много - телевизионна реклама, която свързва алкохола с рака, съчетана с предложение хората да следят броя на напитките си. Това се оказва един от най-ефективните начини за насърчаване на опитите за намаляване на приема.
Това е и единствената комбинация, при която хората действително намаляват значително консумацията на алкохол за шестте седмици.
Други подходи – например да се насърчават хората да определят предварително колко напитки ще изпият и да се придържат към това число – също карат някои участници да направят опит да намалят пиенето.
„Много хора не знаят, че алкохолът е канцероген. Това е важна информация, до която пиещите трябва да имат достъп,“ казва Петиґрю.
„Установихме, че съчетаването на информация за връзката между алкохола и рака с конкретно практическо действие – преброяването на напитките – води до намаляване на количеството консумиран алкохол.“
Според Световната здравна организация употребата на алкохол може да бъде причина за до 7 процента от преждевременните смъртни случаи в света, и повишаването на информираността за рисковете е един от начините да се противодейства на този проблем.
Докато здравните агенции също търсят начини алкохолът да стане по-малко достъпен и по-скъп, в крайна сметка личните избори ще определят дали поведението около употребата на алкохол ще се промени в дългосрочен план.
В това конкретно изследване участниците били подбрани така, че да бъдат „широко демографски представителни за австралийската пиеща публика.“
Това не е подход, който непременно ще работи навсякъде – но изглежда, че броенето на напитките може да бъде вариант, ако искате да намалите употребата си.
„Наличните ресурси за кампании за намаляване на вредата от алкохол са ограничени, така че е важно да разберем кои послания резонират най-добре, за да имат най-голям шанс да бъдат ефективни,“ казва Петиґрю.
Проучването е публикувано в Addictive Behaviors.
Източник: Science Alert













