Официално есента започва на 23 септември в 9:50 ч. Лятото със сигурност е вече зад гърба ни, което далеч не означава, че не ни очакват топли и слънчеви дни занапред. Но като сезон го оставяме зад себе си и продължаваме напред към по-студените и хладни месеци.

Какво е най-важно за есента и зимата? Да ги посрещнем в отлично здраве разбира се! И да опитаме да помогнем максимално на имунната система да се стабилизира, за да може да бъде във форма, когато неизменно се сблъскаме с първите вируси и настинки.

Всичко това можем да направим по лесен и вкусен начин – като обогатим менюто си с правилните плодове и зеленчуци. Сега поне не можем да се оплакваме, защото разнообразите е наистина богато и пищно. Има само едно условие, което е добре да спазваме винаги: да се храним и избираме местни и сезонни продукти, а не такива, донесени от далечни или по-близки земи.

Ето кои храни да предпочитате през есенния период, за да сте здрави през следващите по-хладни месеци!

Сладки картофи

Сладките картофи са много вкусни, макар и не така популярни за трапезата ни. Те обаче са изключително полезни. Подобно на тиквата, сладките картофи също са богати на бетакаротин, който може да предотврати недостига на витамин А.

Освен това са добър източник на витамин С и, когато се консумират с кората (добре измити разбира се!), могат да осигурят добра доза фибри за организма. Много лесна рецепта за сладки картофи с кората е като ги опечем на фурна и след това подправим на вкус.

Ябълки

Тези есенни плодове са сладки, хрупкави и много вкусни. Ябълките обаче са богати на антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на хронични заболявания и забавят стареенето. Сред сортовете, ябълките Фуджи имат най-висока концентрация на феноли и флавоноиди.

Но който и вид да изберете, ще доставите на организма ценни вещества и микроелементи. Ябълките също така са идеалният плод за приготвяне на вкусни сладки, ябълкови пайове и кремообразни десерти, с които от време на време може да се поглезите, без да се притеснявате твърде много за силуета.

Цвекло

Цвеклото е типичен есенен зеленчук. Освен червено-лилавите сортове, има и бели. Но обичайно познаваме и ползваме първите. Цвеклото може да се консумира като добавка към салата, като самостоятелна салата, в супи или запечено на фурна.

Този зеленчук е много полезен, заради съдържащия се бетаин, съединение, което може да помогне за предотвратяване на сърдечни и чернодробни заболявания. А нитратите в състава му, според различни научни проучвания, са способни увеличат притока на кръв към мозъка и потенциално да намалят риска от деменция.

Тиква

Тиквата е един от най-добрите източници на алфа и бетакаротин, които са изключително полезни за здравето на очите и растежа на клетките. Любопитното е, че нищо от този зеленчук не се губи. Тиквените семки са също много полезни, тъй като са добър източник на алфа-линоленова киселина и Омега 3 мастни киселини, което ги прави незаменими за онези, които страдат от висок холестерол.

Боровинки

Червените боровинки са също есенен плод, пълен с полезни съставки и поради тази причина широко препоръчват от лекарите. Научно изследване, публикувано в International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, съобщава, че концентратът от червена боровинка може да помогне за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища. Друго медицинско изследване казва, че пресните боровинки са добра алтернатива в случаи на орални заболявания, освен това забавят растежа на туморите.

Круши

Тези сладки плодове са богати на разтворими фибри, които помагат за понижаване на лошия холестерол (LDL). Крушите са отлични за консумация като лека закуска, самостоятелно или включени в сладки или солени рецепти.

Райска ябълка

Райските ябълки също са отличен плод, характерен за есенния сезон. Благодарение на своите фибри, антиоксиданти и минерали, те носят различни ползи на организма, но най-вече подсилват имунната система.

Нар

Научно проучване сочи, че сокът от нар съдържа концентрат от полифеноли, които се отразяват благотворно върху функцията на тромбоцитите. Също така този плод е богат на антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечно-съдови усложнения, особено от инфаркт.

Брюкселско зеле и обикновено зеле

Макар и двете да са зелета, те на практика са доста различни – и на вид, и на вкус. Общото е, че и двата зеленчука носят много ползи за здравето. Те са богати на витамини А и С, както и на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, за които се твърди, че са добра превенция срещу различни ракови заболявания.

Новите родители