Егоизмът ни прави по-щастливи, откриха психолози от Университета на Пенсилвания, пише в. „Дейли мейл”. Да мислим основно за собственото си добруване е най-печелившата стратегия – стига да успеем да избегнем чувството за вина.

Въпреки че от деца ни учат на доброта и любов към ближния, животът опровергава тези добронамерени морални постулати, като ни дарява щастие и добро самочувствие главно тогава, когато поставяме собствения си интерес на първо място.

Възпитанието обаче е онова, което проваля розовата картинка – ранните морални уроци ни товарят с чувство за вина и ни карат да се чувстваме зле, когато не поставяме на първо място интересите на другите, показа изследването.

В него са участвали 216 студенти, всеки от които е получил 3 долара. Някои трябвало да ги дарят на УНИЦЕФ, други – да ги запазят за себе си, а трети имали право на избор какво да сторят с парите. Най-висока степен на щастие била отчетена при младежите, които запазили сумата за лична употреба. Най-нещастни се оказали онези, които били изправени пред моралния избор да задържат или да дарят.

„Често онова, което хората наистина искат, е да се държат себично. Но не го правят, защото знаят, че ще се почувстват зле” ...

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.