Някои хора са изключително себични. Токсични личности, които си въобразяват, че светът се върти около тях и винаги поставят собствените си потребности на първо място, има безброй. Но как да разберете дали имате насреща си завършен егоцентрик? Ето по кои 5 признака да го разпознаете. 

1. Води едностранни разговори

Егоцентриците обичат да говорят за себе си и изобщо не осъзнават, че разговорът се върти изключително около техните грижи и проблеми. Ако събеседникът им се опита да разкаже нещо, което му се е случило, егоцентрикът го отнася към себе си и отново насочва темата на разговора към собствената си персона. 

2. Държи се безпардонно

Егоцентрикът е лишен от чувство за такт и се държи безогледно с другите. Висш приоритет е личното му благополучие. Той не се съобразява с никого и е готов да минава през трупове, когато става дума за собствената му изгода. Ако често се чувствате игнориране от даден човек и усещате, че не можете да му имате доверие, най-вероятно си имате работа с егоцентрик.

3. Не търпи критика

Освен че се държат безпардонно, егоцентриците не понасят критика. Ако някой се осмели да разкритикува поведението им, те реагират с обида и раздразнение, без дори да изслушат аргументите на опонента си.   

4. Не умее да губи

Егоцентриците мразят да губят и се дразнят, когато успехите им закъсняват. Трудно признават и чуждите постижения, защото искат единствено те да са в светлината на прожекторите и не обичат да делят триумфа си с други.

5. Манипулира

Егоцентричните личности често се проявяват като манипулатори и преди да се усетят, хората около тях се оказват въвлечени в някоя афера, от която, разбира се, единствено егоцентрикът извлича изгода. Той третира другите като пешки, които мести по шахматната дъска както си поиска, за да ги използва.