Независимо дали искаме да го признаем, повечето от нас понякога проявяват егоизъм, пише IFL Science.

Някои обаче са по-крайни в това отношение и за да получат това, което искат, те са готови да възнаградят онези, които са добри с тях и да наранят останалите, които не са. Тези хора спадат към малцинство, наречено "Макиавелисти", които не се съобразяват със социалните норми.

Ново проучване се опитва да разбере какво всъщност се случва в мозъка на подобни индивиди, когато другите се държат добре с тях и как съзнанието им непрекъснато работи, за да открият начини за експлоатация на околните.

Наречени по името на известния италиански автор Николо Макиавели от 16. век, тези хора се описват като манипулативни, склонни към заблуждение и без състрадание. Според унгарски психолози, "Макиавелистите" могат да бъдат градирани в своеобразна скала и учените са се заели да го направят, използвайки ядрено-магнитен резонанс, за да изучат мозъчната им дейност по време на простичка игра на доверие, свързана с "пари", които се инвестират в друг човек.

Когато станало време за разпределението на печалбата, по-неизявените "Макиавелисти" действали относително според социалните норми - те давали парите, когато получавали добра възвращаемост и наказвали, когато считали, че са обект на нечестна игра. На свой ред, по-изявените манипулатори били готови да ощетят всички. Когато изследвали мозъчната им активност, психолозите установили, че особено дейни са центрове, свързани с креативността и задръжките. Оказва се, че тези хора потискат естествения порив да бъдат честни и в същото време изчислят как най-добре да се възползват от своя партньор.

Така изглежда, че онези, които са най-манипулативни и склонни към заблуждение са готови да наранят другите не само, когато считат, че с тях се държат нечестно, но на практика във всяка една ситуация, което е свързано с пълната липса на съчувствие. Бъдете добри с тях и единственото, което ще получите е нови начини за това как да ви измамят.