Безброй са токсичните личности, които си въобразяват, че светът се върти около тях и собствените им потребности. Но как да разберем, че си имаме работа с егоцентричен човек? Ето 5-те признака, които го отличават.

1. Води едностранни разговори

На егоцентрика не са му интересни чуждите грижи и проблеми. Докато събеседникът му приказва, той го слуша с половин ухо и изчаква удобен момент отново да върне разговора към себе си. Ако например му се оплаквате, че често ви боли глава, а той ви прекъсне с описание на собствените си болежки, много е вероятно да става дума за егоцентрик. Ще го разпознаете и по това, че докато говорите, погледът му блуждае някъде над главата ви.

2. Държи се безпардонно

Егоцентричният човек обикновено е лишен от деликатност и се държи безцеремонно с другите. Неговото лично щастие стои на първо място и за да го постигне, е готов да гази през трупове. Ако имате впечатлението, че някой постоянно ви мами и усещате, че не можете да му се доверите, най-вероятно си имате работа с егоцентрик.

3. Не търпи критика

Освен че се държат безпардонно, егоцентриците не понасят критика. Ако се опитате да разкритикувате някоя тяхна постъпка, те реагират с раздразнение и обида и изобщо не си правят труда да изслушат мотивите ви.  

 4. Не умее да губи

Егоцентриците мразят да губят и да подценяват успехите им. Неприятно им е, когато хвалят другите, защото искат единствено те да са в светлината на прожекторите. Например ако награждават колега за негов принос в работата, егоцентрикът не споделя радостта му и ако изобщо го поздрави, ще бъде само от куртоазия.   

5. Обича да манипулира

Егоцентриците често са изкусни манипулатори, които използват другите за лична изгода. Те се отнасят към себеподобните си не като към личности, а като към шахматни фигури, които могат да разместват, както на тях им е удобно.