Изследване, одобрено от етичния комитет на централната болница Окаяма в Япония, показва, че основната съставка на течността, отделяна по време на т.нар. „скуърт“, е урина. Понякога тя може да съдържа и течност от женската простата (жлезите на Скийн, разположени от двете страни на пикочния канал).

Мистерията какво представлява течността, която се изхвърля по време на вагиналния секс (и откъде точно идва), битува от векове. Този въпрос се поставя дори и в няколко китайски даоистски текста от IV век.

Когато се достигне до оргазъм по време на вагинална сексуална стимулация, се изхвърля течност от пикочния канал. Доскоро цялата тази течност бе характеризирана като женска еякулация. Научно изследване обаче я разделя на два вида – по-голямото количество е т.нар. скуърт, а по-малкото, описвано като „гъсто и белоподобно“ – като женска еякулация.

Скуъртът (от англ. squirt - бликам, пръскам) и женската еякулация са изключително различни и от уринарната инконтиненция (т.е. неволното изпускане на урина), тъй като първите две се постигат по време на оргазъм. Ако по време на сексуалния акт се случи уринарна инконтиненция, жената обикновено е наясно с това (освен това течността е и PSA (простатно-специфичен антиген) негативна).

Смята се, че 10-54 процента от жените са способни на скуърт и често изхвърляният обем е от порядъка на 1-900 мл. Въпреки това знаем сравнително малко за съставните компоненти на тази течност, както и откъде точно идва.

В миналото са проведени няколко експеримента по въпроса. Изследване от 2014 г. определя състава на урината преди и след сексуалния акт с помощта на ултрасонография.

В това настоящо изследване участват 5 жени, за които се знае, че са способни на скуърт. Неговите автори подчертават многократно, че в случая не става дума за сексуални работнички (идеята им е била да елиминират вероятността за волеви скуърт).

Преди началото на експеримента учените вкарват пикочен катетър в пикочния мехур и взимат проба от урината. Те инжектират и смес от индигокармин и физиологичен разтвор – по този начин всички потенциални секрети от това място ще са оцветени в тъмносиньо (и ще могат да бъдат разграничени от всичко останало).

Впоследствие участничките биват сексуално стимулирани или чрез ръка, или чрез пенис (макар че научният труд не уточнява чий). При стимулацията с пенис мъжът е носил презерватив. Впоследствие обаче става ясно, че това затруднява достигането до скуърт и съответно презервативът е бил свален (но мъжът не е еякулирал).

Учените напускат стаята по време на акта, но се връщат, когато започва самия скуърт, за да вземат проби, които впоследствие тестват за PSA и глюкоза. На всичкото отгоре резултатите са потвърдени и чрез видео записи.

И петте проби са били оцветени в синьо. Това означава, че синята боя се е смесила с урината.

В четири от петте проби е засечен PSA. Пробата на една от жените пък е съдържала доста високи нива на PSA (мъжът, който е стимулирал тази жена обаче, признава, че имало нещо издуто в G-точката преди самия скуърт, което може да подсказва за разраснали се жлези на Скийн). Освен това не е ясно дали еякулираната течност от въпросните четири проби е изхвърлена по време на скуърта или преди това.

Нито една от жените не съобщава да е усетила уринарна инконтиненция.

Учените признават, че в някои от случаите методът на събиране на пробата е варирал, тъй като не са искали да пречат на сексуалната стимулация. Освен това пробите, взети от жените, стимулирани чрез пенис без поставен презерватив, може да са замърсени с PSA от самия мъж.

Не на последно място, учените признават, че са набавили участниците за своя експеримент изключително трудно.

Резултатите са публикувани в International Journal of Urology.

Източник: New Scientist