Жена твърди, че е постигнала Свещения Граал на мозъчната мощ – след като се подлага на „тантрично обучение“, тя, изглежда, достига до оргазъм без каквато и да било стимулация на гениталиите. Т.е. единствено и само със силата на мисълта.

Звучи твърде хубаво, за да е истина, нали? Нов доклад, публикуван в Sexual Medicine, има претенциите, че потвърждава твърденията – той показва, че след въпросното преживяване нивото на хормоните в тялото ѝ, които принципно се асоциират с оргазъм, се увеличава.

Струва си да се отбележи, че вторият автор на въпросното изследване е самата жена – Каролин Царски. Тя продава онлайн курсове, чиято цел е да накарат жените да се „пробудят и да установят по-дълбока връзка със своята сексуална енергия, женска есенция и дълбока йони мъдрост“. В резултат на това Царски решава да потърси експерт в областта, който да потвърди твърденията ѝ, макар че фактът, че се включва като автор в новото изследване, намеква за известна пристрастност.

Съществува и видео (което по-добре да не пускате, докато сте на работа – предупредени сте!), което документира цялото изследване.

Оргазмът, до който обикновено се достига чрез стимулация на гениталиите, се характеризира с възбуждане на невралните пътища. В резултат на това тялото ни се изпълва с хормони и се достига до състояние на еурофия. Някои жени твърдят, че могат да контролират както началото, така и продължителността на оргазма. Как? Чрез тантрично обучение. Разбира се, реалните доказателства за това са ограничени.

Съществуват обаче обширни данни за хора, които достигат до оргазъм, когато най-малко са го очаквали – например по време на сън, при тренировка или докато просто гледат изображения. Т.е. факт е, че учените все още не познават оргазма в неговата цялост.

В случая Царски твърди, че може да достига до оргазъм без стимулация на гениталиите и за целта на изследването са използвани множество биологични метрики, които да се опитат да обяснят как точно го прави.

Взети са ѝ кръвни проби преди по време на и след спонтанно предизвикания оргазъм. Също така нивата на лутеинизиращия и фоликулостимулиращя хормон, както и на тестостерона и пролактина, са съпоставени, за да се открият каквито и да било промени. Всичко това е извършено и в момент, в който Царски просто чете книга.

Пролактинът в части е ефективен маркер за качеството на оргазма – по-високите нива на този хормон в тялото подсказва, че е достигнат оргазъм, сходен с този при физическата стимулация на гениталиите.

След 5-минутен спонтанен оргазъм нивата на пролактин в кръвта на жената са се увеличили с 25 процента, докато 10-минутен оргазъм ги покачва с 48 процента. При останалите хормони не се наблюдава подобно нещо, макар че лутеинизиращият хормон се е покачил след 5-минутната сесия.

Резултатите показват, че Царски, изглежда, може да предизвика оргазъм със силата на мисълта си – т.е. в нейния случай фантазията успява да измести физическата стимулации.

Всичко това вероятно представлява един сложен и своеобразен танц между мозъка и нервната система, който тепърва ни предстои да разберем напълно. Жената твърди, че след многогодишно обучение по йога и тантра и вие ще можете да правите това. Макар че класическият метод определено звучи по-лесно от този на Царски.

Източник: IFLScience