Всички знаем, че кръвта ни е червена. Всеки хирург ще ви каже, че вените също са червени и само изглеждат сини, когато ги гледаме през кожата си. Но защо?

Отговорът зависи от няколко фактора, включително от това как вашите очи възприемат цветовете, какво е поведението на светлината, след като влезе в контакт с тялото ви, както и от специфичните свойства на кръвта. Светлината пътува с върхове и спадове. Разстоянието между един връх и един спад се нарича дължина на вълната. Различните цветове светлина имат различни дължини на вълните.

Червената светлина има голяма дължина на вълната, около 700 нанометра, виолетовата светлина има малка дължина на вълната, около 400 нанометра, и остатъка от спектъра е разпределен помежду им. Ние виждаме нещо цветно тогава, когато светлината от този цвят стигне до нашите очи – или от директен източник на светлина, или отразена от някаква повърхност.

За да разберем цвета на вените, който виждаме, трябва да помислим за това какво се случва с различните дължини на вълните от светлината, когато докоснат нашата кожа, колко далеч могат да проникнат в кожата и какво става, когато стигнат до вените. Светлината, която стига до кожата ни, е реално бяла - комбинация от всички дължини на вълните. Но за нашето обяснение трябва да погледнем към червената и синя светлини.

Червената светлина има голяма дължина на вълната и това означава, че е по-малко вероятно да се отклони от материалите и по-лесно пътува през тях. Тя пътува много добре през кожата и тъканите на тялото, като достига до 10 мм под повърхността, където се намират много от вените ни. Когато стигне до това място, червената светлина се поглъща от хемоглобина - протеина, който прави кръвта червена. Синята светлина е с по-малка дължина и се разсейва много по-лесно от червената. Тя не прониква толкова дълбоко навътре в кожата. Затова, когато погледнете ръката си, ще видите, че от смесената бяла светлина там, където са вените, се отразява по-малко червена светлина и повече синя.

Източник: Science Alert