Колко цвята различавате? Този тест ще ви покаже

18 декември 2016 г., 04:00
10398

scyther5 / Shutterstock

Известно е, че способността да различаваме цветове варира в широки граници от човек на човек. Причината за това се дължи на различния брой конусовидни клетки, които всеки от нас има в очите си. Тези клетки функционират като фоторецептори. От броя им зависи колко цвята от спектъра на видимата светлина можете да различите.

Простият тест, който виждате, е създаден от проф. Даяна Дервал. Отговорете на въпроса, проверете отговорите и ще откриете какво виждате от света около вас – и как се различават възприятията ви от тези на другите хора.

Пребройте колко различни цветове и оттенъци виждате в спектъра в това изображение.

Вижте резултатите на другата страница.

Ако виждате...

По-малко от 20 цвята. Вие сте дихромат. Това означава, че имате само два вида конусовидни клетки. „Въпреки това, няма повод да се притеснявате – в добра компания сте, тъй като кучетата имат точно същия тип зрение“ - шегува се проф. Дервал. Може би най-много обичате да носите черно, бежово или тъмносиньо. 25% от хората по света са дихромати.

Между 20 и 33 цвята. Вие сте трихромати. Това означава, че очите ви имат три вида конусовидни клетки. Възприемате лилавите, тъмносините, зелените и червените цветове добре. 50 % процента от населението по света има такова зрение.

Между 34 и 39 цвята. Уау. Вие сте тетрахромат. Имате четирицветно зрение. Също като пчелите, притежавате четири различни вида конусовидни клетки в очите си и виждате повечето цветове от спектъра на видимата светлина. Най-вероятно не сте почитатели на жълтото и почти нямате жълти дрехи в гардероба си. 25 % от хората по света виждат всички цветове в спектъра.

Сравнете резултата си с приятели!

 

Ключови думи:
Коментари