Със сигурност ви се е случвало - дори самата мисъл за вкусна и вредна храна е способна да предизвика слюноодтеляне. А колкото по-живо си представяме едно ястие, толкова по-силен апетит ни се отваря. Психолозите потвърждават, че хората с развита фантазия са по-склонни към преяждане и напълняване. Но откриват и друго: че не визуализацията на храната, а фантазията за аромата й влияе по-силно на апетита и на теглото.

Според изследователи от университета в Йейл способността да си представим точно как ухае блюдото е пряко свързана с повишаването на Индекса на телесната ни маса (ИТМ), пише Дейли Мейл. ИТМ показва дали теглото е в здравословни граници спрямо ръста.

Учените правят изводите въз основа на две проучвания. Те помолили доброволци да попълнят въпросник, оценяващ силата на въображението им. Две от темите в анкетата били свързани със способността да си представят външния вид и аромата на обекти, които не са храна. Третата тема била само храна.

Доброволците трябаво да си представят вкуса и уханието на пресен хляб, на печено месо, на пуканки, на месо на грил. Създаденият от фантаизията образ на храните бил оценяван по скала, която отчита ИТМ на доброволците. Оказало се, че хората с най-ярки образи на храна в ума имат и най-висок Индекс на телесната маса. Оказало се също така, че той е свързан повече с мириса на храната, а не с това как изглежда.