Учени от Бостънския университет твърдят, че хранителното пристрастяване – включително към нездравословните бързи храни – е разстройство на мозъка. Според тях то може да бъде лекувано чрез блокиране на рецептор в нервната система, известен като TAAR1.

Преяждането е най-често срещаното хранително разстройство, което се характеризира с често повтарящи се епизоди, в които човек поема прекомерно количество храна, често нездравословна. Склонните към преяждане хора споделят, че често усещат пълна загуба на контрол и ядат бързо, докато не се почувстват некомфортно преситени, след което изпитват отвращение или чувство на вина. Когнитивната поведенческа терапия е един от успешно прилаганите методи за лечение, защото преяждането е свързано с тревожните разстройства и депресията.

Сега обаче учените обещават лечение чрез нов клас лекарства. Те са насочени към TAAR1: рецептор, който регулира мозъчните невротрансмитери, сред които и играещия основна роля при пристрастяването допамин. Мозъкът ни възнаграждава, когато получаваме храна, като стимулира центровете за удоволствие и увеличава равнището на допамин. За хората, които преяждат, едно обикновено хранене не е достатъчно, за да се повиши равнището на удоволствие и мозъкът иска още храна.

Учените провеждат изследването си при плъхове, при които е формиран навик за преяждане със сладка храна с аромат на шоколад. Преяждащите, в сравнение с контролната група, били по-чувствителни към сигнали, свързани с този тип храна, и много по-склонни към рисково поведение с цел да я получат.

След като установява това, екипът изпробва медикамент, известен като RO5256390, насочен към рецептора TAAR1, за да промени поведението на преяждащите плъхове. Резултатът е положителен: „RO5256390 блокира преяждането при зависимост към сладки храни, намалява силата на стимулите, свързани с тези храни, и блокира компулсивното хранене в потенциално опасна среда.“

Медикаментът намалява нивото на TAAR1 в частите на мозъка, свързани с вземането на решения и управлението на когнитивните процеси. С други думи, намалява пристрастяването към нездравословни храни и навика за преяждане. Чакаме с нетърпение следващите стъпки в разработването на това обещаващо лекарство. 

Източник: Healthiestblog