Теломерите са окончанията на хромозомите, които запазват ценната генетична информация при деленето на клетките. Дължината им играе роля в процесите на стареене и болестите на късната възраст. Ново изследване, цитирано от сп. Time, откри, че те имат връзка и със способността на организма да се защитава срещу обикновената настинка.

Шелдън Коен от университета Карнеги Мелън и неговият екип измерват дължината на теломерите на белите кръвни клетки от 152-ма здрави доброволци на възраст между 18 и 55 години.

Впоследстие участниците били изложение на въздействието на риновирус, предизвикващ настинка и поставени под карантина в единични стаи за пет дни, за да се установи дали ще развият инфекция.

Резултатите показват, че хората с най-къси теломери са най-податливи на респираторни инфекции. Тази зависимост обаче била валидна само за хората на възраст над 21 години.

Изследването, публикувано в Journal of the American Medical Association, е първото, което открива зависимост между дължината на теломерите и здравето на хората в млада и средна възраст.