Ново изследване установи, че ако диетата ви съдържа сериозни количества захар, това забавя работата на мозъка. Ефектът засяга както работата на паметта, така и способността на мозъка да научава нова информация. Добрата новина е, че омега-3 киселините могат да помогнат за разрешаването на този проблем, добавят в анонса си учените от екипа.

Според тях около 1 грам DHA на ден може да се окаже достатъчно, за да помогне да се преодолеят отрицателните ефекти на повишеното количества приета захар в организма. Учените са давали на лабораторни плъхове богат на глюкоза разтвор в продължение на шест седмици и данните от техните тестове са били сравнени с тези от контролна група плъхове, които са били на стандартна диета.

“Резултатите от нашето изследване показват, че това, което ядете, повлиява начина, по който мислите. Така например, ако спазвате дългосрочна диета, която да съдържа много фруктоза, ще промените по негативен начин способността на мозъка си да усвоява, обработва и съхранява нова информация”, обяснява професор Фернандо Гомез-Пиния от екипа.

Psy Blog